"Domnul Nita, in baza deciziei Curtii Constitutionale - care si-a schimbat opinia, dar asta e, de aia e Curte Constitutionala - va rog ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, sa veniti cu memorandumul privind Rompetrol. Eu vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol, sa salvam unul din principalii contributori la bugetul public si vreau sa salvam imaginea Romaniei, ca ne respectam investitorii, nu ii gonim din motive pur politice si populiste. Deci, veniti, adoptam in Guvern, cum a zis Curtea Constitutionala, si mergem mai departe in acest sens", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.

In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia". El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

La finele anului trecut, vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat ca memorandumul de intelegere dintre Guvern si Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanta de urgenta in luna ianuarie, dar daca termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunta la acest acord.

Citeste si:

"Cred ca Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanta de urgenta in luna ianuarie. Memorandumul este valabil pana in 31 ianuarie. Daca nu se va intampla nimic intr-o anumita perioada de timp, noi putem iesi. Conditiile din memorandum nu sunt eterne", a afirmat Zhangulov intr-un briefing de presa.
Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Partile convin, de asemenea, sa constituie un fond de investitii kazak-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.
Zhangulov a precizat ca investitiile de anul viitor ale Rompetrol in Romania vor depinde de semnarea acestui memorandum.