Intrebat care sunt consecintele refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu FMI, Simon O'Connor a precizat ca decizia apartine Bucurestiului.

"Din punctul de vedere al Comisiei este foarte simplu. Romania a aplicat pentru acordul preventiv si, bineinteles, Romania trebuie sa decida daca doreste sa continue programul care a fost convenit in vara", a spus oficialul european.

Acesta a mai precizat ca, "indiferent ce alegere face Romania, este esential sa implementeze complet recomandarile Consiliului (UE) din iulie".

Citeste si:

Recomandarile includ "masuri fiscale pentru a asigura indeplinirea tintelor bugetare stabilite, precum si reforme structurale ample pentru a imbunatati capacitatea administrativa a Romaniei si pentru a ridica potentialul de crestere economica", a explicat purtatorul de cuvant al comisarului pentru politici economice si bugetare, Olli Rehn.

"Pentru noi asta este important, iar, in ceea ce priveste acordul, Romania trebuie sa ia o decizie. Vom astepta aceasta decizie", a mai spus Simon O'Connor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.