Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO) avertizeaza ca noi initiative legislative din anumite state europene risca sa deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii coruptiei, lucru care ar putea constitui incalcari ale standardelor anticoruptie ale Consiliului Europei, scrie Agerpres.

Raportul anual al GRECO (un organism al Consiliului Europei) dat publicitatii joi, indica faptul ca aceste initiative legislative au determinat GRECO sa reevalueze noua legislatie (Grecia) ori sa declanseze procedura pentru evaluari ad-hoc in circumstante exceptionale (Romania, Polonia).

Romania se afla pe lista tarilor care la data de 24 aprilie 2018 faceau obiectul procedurii de neconformare cu privire la prevenirea coruptiei in legatura cu membrii parlamentului, judecatorii si procurorii. Pe aceasta lista mai sunt incluse Belgia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia si Ungaria.

In raportul de activitate pe anul 2017, GRECO recunoaste contributia esentiala a jurnalistilor la combaterea coruptiei si aduce un omagiu jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinata in octombrie 2017.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat ca "practici corupte atat la nivel national, cat si international, asa cum am vazut in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, constituie o amenintare majora la adresa institutiilor noastre si chiar a democratiei. Este crucial ca autoritatile nationale si organismele internationale sa aiba o pozitie clara impotriva coruptiei si sa implementeze rapid masuri anticoruptie".

Progresul impotriva coruptiei nu poate fi considerat garantat

Marin Mrcela, presedintele GRECO, a declarat ca "in 2017, au fost numeroase acuzatii de coruptie in multe tari si institutii. Progresul impotriva coruptiei nu poate fi considerat garantat. Este necesara vigilenta, pentru ca mereu exista riscul regresului (...) Parlamentarii, judecatorii si procurorii ar trebui sa conduca pe baza puterii exemplului, iar cetatenii ar trebui sa ceara ferm propriilor reprezentanti sa actioneze nu doar respectand legile, ci in concordanta cu cele mai inalte standarde etice".

Raportul include o evaluare a nivelului de implementare a recomandarilor GRECO privind parlamentarii, judecatorii si procurorii

Institutia concluzioneaza ca pana la 31 decembrie 2017, statele evaluate pana in acest moment nu implementasera aproape o tremie din recomandarile GRECO (30%) cu privire la membrii parlamentelor, si au implementat partial 44,4% din recomandari. Aceste recomandari au legatura in special cu raportarea averii, restrictii privind activitatile de business, transparenta interactiunilor cu lobbyistii si gestionarea conflictelor de interese.

GRECO indica faptul ca nivelul de conformare a fost mai ridicat in ceea ce priveste judecatorii: tarile evaluate au implementat aproape jumatate din recomandarile institutiei (42,6%), insa o treime au ramas doar partial implementate (36%), iar 21% nu au fost deloc implementate. Multe dintre aceste recomandari se refera la procedurile privind recrutarea, transferul sau promovarea, dar si la necesitatea unor coduri de conduita pentru judecatori, pe care o treime din tarile evaluate inca nu le-au adoptat.

Tarile evaluate stau cel mai bine la capitolul masurilor privind procurorii, cu 54% din recomandari implementate si doar 14% neimplementate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri