Proiectul de lege care prevede ca femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035, cand va fi egalizata varsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si minim de 15 ani, a fost avizat, miercuri, de Guvern, afirma surse oficiale, scrie Mediafax.

Proiectul, propus de Ministerul Muncii, modifica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Atingerea acestor varste de pensionare se va realiza prin cresterea graduala a varstelor standard, in raport cu data nasterii.

Astfel, in perioada ianuarie 2011-ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030, fiind reglementata si cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Pensionarea femeilor la 65 de ani, obligatie europeana

Premierul Victor Ponta a sustinut, miercuri, ca pensionarea femeilor din Romania la varsta de 65 de ani, incepand cu anul 2035, reprezinta o obligatie europeana de la care nu se poate deroga. El a aratat ca Guvernul a discutat un proiect de lege in acest sens.

Citeste si:
Dancila: modernizarea Fortelor Navale, o preocupare a Guvernului
Viorica Dancila anunta ca...

Intrebat daca s-a discutat miercuri in Guvern despre egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, Ponta a raspuns afirmativ, precizand ca masura va fi adoptata din 2035.

"Incepand cu 2035, deci peste 22 de ani din acest moment, Romania este obligata ca membra UE sa se alinieze la varsta europeana minima de 65 de ani", a spus Ponta. El a precizat ca exista tari UE in care varsta de pensionare este deja chiar mai ridicata.

Incepand din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca si barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Masura se va aplica femeilor nascute dupa decembrie 1970.

In perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Citeste si:
Atentie soferi: A fost aprobata legea privind telefonul mobil la volan
Guvernul a adoptat proiectul...

De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani pentru femei si barbati, urmand ca pana in ianuarie 2015 stagiul complet de cotizare pentru femei sa creasca de la 28 la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 la 35 de ani. Dupa aceasta perioada va continua cresterea graduala numai pentru femei, de la 30 la 35 de ani pana in 2030.

In nota de fundamentare care insoteste proiectul de Lege pus in dezbatere publica se arata ca egalizarea varstelor de pensionare se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum vrea PNL sa dea jos guvernul Dancila si ce propune in loc?