Varsta standard de pensionare ar putea creste cu doia ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de Guvern care prevede egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Pana atunci, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a lansat recent, pe site-ul propriu, un serviciu ce permite utilizatorilor aflarea varstei de pensionare.

Astfel, cu ajutorul unei aplicatii online internautii pot afla anul aproximativ in care vor iesi la pensie doar daca introduc unele date personale, potrivit legislatiei actuale. Cu toate acestea, datele oferite de aplicatie au caracter informativ si sunt calculate pentru conditii normale de munca in sectorul civil. Pentru informatii complete Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) indeamna utilizatorii sa se adreseze Casei Teritoriale de Pensii de care apartin.

Aplicatia ofera informatii nu doar varsta de pensionare, ci si despre anul in care puteti iesi la pensie anticipat sau anticipat partial. De asemenea, serviciul va arata si care este stagiul minim de cotizare pentru a iesi la pensie, dar si cat de mult va va fi redusa pensia in cazul in care iesiti anticipat partial. In aceste situatii, cuantumul pensiei poate fi redus cu pana la 45%.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a dat raport pozitiv unei modificari a Codului Muncii care prevede egalizarea in etape a varstei de pensionare pentru femei si barbati pana in 2035. Legea urmeaza sa intre in plenul Camerei, care este forul decizional. Prima etapa de crestere a varstei de retragere din campul muncii se va incheia in ianuarie 2015, cand aceasta va creste de la 59 la 60 de ani in cazul femeilor si de la 64 la 65 de ani pentru barbati.

Pana in anul 2030, varsta de pensionare va creste doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani. Peste alti cinci ani, si femeile se vor pensiona tot la 65 de ani. Totodata, va creste si durata stagiului de cotizare la 35 de ani pentru ambele sexe, insa egalizarea va fi definitivata in 2030.

Sursa foto: Shutterstock / Time passing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri