De ce baga Romania 90 mil. lei in scolile din Republica Moldova

Romania va acorda Republicii Moldova fonduri totale de 20 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii scolare din statul vecin. Alocarea banilor a fost decisa, luni, de Guvern, intr-o sedinta la inceputul careia a participat si prim-ministrul moldovean, Iurie Leanca, noteaza Mediafax.

Inainte de aprobarea actului normativ, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe oficialul moldovean ca proiectul a fost refacut, in sensul ca nu mai prevede alocarea a doar 80 milioane lei, cum prevedea forma initiala, ci 90 milioane lei, explicand ca eroarea apartine ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a calculat echivalentul a 20 milioane euro la o paritate "din vremuri mai bune".

"Cand calculeaza, ministrul Voinea totodeauna calculeaza in jos. Am refacut calculul, ca sa fie 20 milioane euro", i-a spus Ponta premierului moldovean. El i-a mai spus oficialului de la Chisinau ca toti ministrii romani isi doreau sa primeasca cele 90 milioane lei pentru domeniile lor, dar au fost de acord ca suma sa fie cedata Republicii Moldova.

"Cred ca sunt gesturi extrem de importante prin care aratam ca, daca noi am avut un an bun, trebuie sa aiba si Moldova un an bun. De altfel, anul acesta ati luat o decizie fundamentala la Vilnius, anul acesta Curtea Constitutionala din Moldova a decis ca limba romana este limba oficiala, deci, Moldova a avut un an bun, Romania a avut un an bun si cred ca trebuie sa ne sprijinim ca si 2014 sa fie la fel de bun", a adaugat Ponta.

Saptamana trecuta, premierul Ponta a anuntat ca Romania va acorda "aproximativ 80 milioane lei, aproape 20 milioane euro" pentru dezvoltarea sistemului de educatie din Republica Moldova si a cerut tuturor celor care muncesc in scolile romanesti sa fie "solidari", aratand ca este un gest de solidaritate care va conta la fel de mult ca orice alta investitie in orasele sau scolile romanesti.

Citeste si:
Dacă școala se va închide din cauza COVID, părinții primesc 75% din...
Ludovic Orban: Dacă școala se...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri