Victor Ponta a anuntat la finalul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova ca va propune Parlamentului un acord privind o asistenta financiara rambursabila in valoare de 150 milioane euro pe o perioada de 5 ani intre Guvernul Romaniei si cel al R. Moldova.

"Guvernul Romaniei propune Parlamentului Romaniei, in egala masura Guvernul Republicii Moldova propune Parlamentului de la Chisinau un acrord privind o asistenta financiara rambursabila in valoare de 150 de milioane de euro pe o perioada de 5 ani intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova", a anuntat premierul Victor Ponta la finalul sedintei comune a celor doua Guverne, adaugand ca tara vecina trece acum printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar si bugetar, relateaza Mediafax.

"Pana la momentul la care va avea un acord cu institutiile financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, asa cum am avut si noi in anii trecuti, cred ca este de datoria si mai ales este de puterea Romaniei ca intr-un moment dificil sa fim primii care spunem da, suntem aici, va putem sprijini si putem sa va dam acest imprumut rambursabil", a declarat Ponta. Prim-ministrul a precizat ca imprumutul va fi acordat Republicii Moldova "in conditii extrem de avantajoase".

"Aceasta asistenta financiara se va acorda cu o dobanda egala cu cea care este platita de Romania in momentul imprumutului pe piata internationala, in jur de 1,5 la suta, deci conditii extrem de avantajoase", a precizat Victor Ponta, aratand, totodata, ca Romania nu pierde si nu castiga din acest acord si nu vede acest lucru "ca pe o operatiune comerciala, o afacere", ci ca pe un ajutor pe care il da "celui mai apropiat prieten atunci cand are nevoie".

Victor Ponta a dat asigurari ca a discutat despre acest acord si cu presedintele Klaus Iohannis si cu liderii partidelor politice si cu presedintii celor doua Camere. Pe de alta parte, premierul a spus ca a parafat un nou protocol aditional la Acordul intre Romania si Republica Moldova privind finantarea nerambursabila a unor proiecte, in asa fel incat statul roman sa poata finanta din Acordul anterior proiecte importante de interconectare a sistemelor de transport de energie.

"Pentru ca exista aceasta prioritate strategica pentru Romania si Moldova de a avea interconectarea sistemelor de energie, atat energie electrica cat si gaze si pentru a putea finanta aceste proiecte care sunt evident costisitoare este nevoie de fonduri pe care Romania le pune la dispozitie, le pune si Guvernul Republicii Moldova si institutiile financiare, creditorii internationali care cred ca aceasta dezvoltare a interconectarii intre Romania si Moldova are o perspectiva pozitiva pe termen mediu si lung", a spus Ponta.
In acelasi context, primul-ministru a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta interconectare este un "proiect strategic" care trebuie dus mai departe in perioada urmatoare, in asa fel incat Republica Moldova "sa atinga ceea ce Romania a reusit deja si anume un tip de independenta energetica care sa o scuteasca de santaj politic prin intermediul energiei".

Pe de alta parte, Victor Ponta a anuntat ca va transfera suma de cinci milioane euro catre Republica Moldova pentru a continua poriectul ce vizeaza gradinitele din tara vecina. "Am gasit cu aceasta ocazie a sedintei de guvern comune faptul ca in bugetul actual aprobat de Parlamentul Romaniei, bugetul de pe 2015 al Ministerului Dezvoltarii Regionale de la Bucuresti, mai erau inca 5 milioane de euro pentru gradinite, in asa fel incat bine ca i-am gasit acum si vestea buna e ca imediat ce primim proiectele de gradinite care n-au fost incluse pe lista initiala, putem sa transferam cei 5 milioane de euro si practic cel mai popular proiect din Republica Moldova finantat de Guvernul Romaniei si anume proiectul cu infrastructura de gradinite poate sa continue si in acest an cu suma de 5 milioane de euro", a precizat Victor Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri