Cifra de afaceri din industrie, atat piata interna, cat si externa, a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 4,2% fata de aceeasi perioada din 2012, sustinuta de industria prelucratoare, iar comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%, potrivit datelor INS.

"Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in urmatoarele sectoare: industria bunurilor de capital (14,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (4,6%), industria bunurilor de uz curent (2,9%) si industria bunurilor intermediare (1%). Industria energetica a scazut cu 8,8%", se arata intr-un comunicat transmis joi de Institutul National de Statistica (INS). In noiembrie, cifra de afaceri din industrie a scazut, in termeni nominali, cu 3,4% fata de luna precedenta, pe fondul reducerilor inregistrate in industria extractiva (-4%) si industria prelucratoare (-3,4%), informeaza Mediafax.

Comparativ cu luna noiembrie 2012, afacerile au crescut cu 2,5%, sustinute de industria prelucratoare (2,7%). In schimb, industria extractiva a scazut cu 4%. Comenzile noi din industrie au avansat in primele unsprezece luni cu 7,6% pe ansamblu, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+16,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,4%) si industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-3,9%).

In noiembrie, comenzile noi din industrie au scazut pe total (piata interna si externa) cu 10,2% fata de luna precedenta, influentate de reduceri inregistrate in industria bunurilor de capital (-16,8%), industria bunurilor de uz curent (-4,7%) si in industria bunurilor intermediare (-2,8%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 16,8%. Comparativ cu noiembrie 2012, comenzile au consemnat un plus de 2,2%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (+29,5%), industria bunurilor de capital (+2,6%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,9%). Industria bunurilor intermediare a ramas neschimbata.

Citeste si:
Managerii din industrie se tem de volatilitatea consumului
Activitatea din industrie s-a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Activitatea industriala a crescut dupa patru luni de declin