Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la RFI, ca Ungaria nu va cumpara terenurile agricole ale romanilor si a apreciat reactiile pe aceasta tema ale lui Mircea Geoana ca fiind "super-politicianiste". El a aratat ca acesta cauta subiecte ca "sa iasa in evidenta", potrivit Mediafax.

"Daca Mircea Geoana ar fi citit legea care reglementeaza acest domeniu, atunci singur ar fi aflat ca in acest moment exista destul de multe garantii pentru cetatenii romani sa aiba posibilitatea de a cumpara terenul si posibilitatea statului de a veni cu o oferta si din acest punct de vedere e aproape imposibil sa ajungi pana acolo incat un alt stat sa-ti cumpere terenul din Romania", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor este convins ca Ungaria nu va cumpara "terenul de sub cetatenii romani" si crede ca senatorul PSD Mircea Geoana ori cauta subiecte ca sa iasa in evidenta , "ori si-a pierdut simtul orientarii in politica". "Reactiile domnului Geoana au fost super-politicianiste si domnul Geoana ori vrea sa fie secretarul general NATO si atunci cauta subiecte, ca sa iasa in evidenta ori si-a pierdut simtul orientarii in politica (...). Nu trebuie sa aruncam gaz pe foc. Sunt convins ca Ungaria nu va cumpara terenul de sub noi, de sub cetatenii romani", a adaugat Kelemen Hunor, citat de RFI.

O parte a presei a scris, recent, ca atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, a declarat ca exista un program al autoritatilor ungare, prin care cei care doresc sa isi vanda pamantul pot incheia un contract cu statul ungar, in urma caruia sa primeasca renta viagera.
Aceste zvonuri sunt ingrijoratoare, iar implicarea deschisa a Ungariei in achizitia terenurilor din Romania este inacceptabila, fiind necesara discutarea urgenta a subiectului in CSAT, a sustinut, in replica, senatorul PSD, Mircea Geoana.

"Zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare. (…) Mi se pare inacceptabil ca un stat - in cazul nostru Ungaria - sa se implice deschis in activitatea de achizitie a terenurilor agricole din alt stat", a precizat Geoana, intr-un comunicat.

Citeste si:
Cum au evoluat restantele romanilor la credite in ultima luna
Restantele romanilor la...

Geoana, care este si presedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a aratat ca o astfel de atitudine este "lipsita de ratiune" si reprezinta o "provocare inacceptabila", care nu face decat sa alimenteze o stare de tensiune de care nici Romania si nici Ungaria nu au nevoie. "Statul roman, cu toate institutiile sale, trebuie sa combata o asemenea politica a Ungariei", a subliniat Geoana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BMW incepe in primavara constructia uzinei din Ungaria