"Ma astept (la CExN al PSD de joi - n.r.) la o prima analiza extrem de serioasa si cu calm a momentului pe care-l traversam, cel mai dificil pe care acest partid important al Romaniei il traverseaza in existenta sa de mai bine de 20 de ani. Astept, de asemenea, pentru ca forul statutar care discuta despre Guvern, despre numirea de ministri, Comitetul Executiv National al PSD sa aiba o discutie foarte serioasa impreuna cu conducerea partidului si conducerea Guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de facut in aceasta perioada, o ampla restructurare a Guvernului nostru, pentru ca pastrarea guvernarii, care pare sa fie optiunea majoritatii decidentilor din partid, nu trebuie sa reprezinte nici o barca de salvare, nici o tragere de timp, ci probabil una dintre putinele sanse ca PSD sa inceapa anevoiosul drum al recastigarii increderii oamenilor in ceea ce facem noi si al depasirii unui moment atat de greu cum a fost aceasta cea mai dramatica infrangere la alegerile prezidentiale din istoria PSD", a declarat senatorul Mircea Geoana.

El a adaugat ca la nivelul CExN trebuie adoptat "un set de criterii" privind selectarea membrilor Guvernului. In opinia sa, sunt necesare trei criterii: integritate, competenta si experienta profesionala demonstrata in activitati anterioare numirii in guvern. "Trebuie lucrat la structura Guvernului, trebuie un guvern mai suplu, cu mai putine ministere, cu mai putine agentii, pentru a putea sa eliminam fie cheltuieli inutile, fie redundante si a le indrepta catre investitii publice generatoare de crestere economica si locuri de munca", a spus Geoana.

Senatorul PSD a mai spus ca mesajul primit din partea romanilor din strainatate impune "crearea unui minister dedicat comunitatilor de romanilor de pretutindeni", precum si a unui Consiliu National "care sa lucreze de o maniera transinstitutionala si transpartinica si transmajoritati pentru recastigarea increderii diasporei in relatia cu tara".

Totodata, Geoana a precizat ca Guvernul restructurat si cu un program de guvernare actualizat trebuie sa-si asume raspunderea sau sa ceara un vot de incredere in Parlament, in urmatoarele saptamani, pentru a se "revalida democratic".

Citeste si:

Intrebat daca cere o lista cu remanieri, Mircea Geoana a precizat ca nu trebuie sa ceara nimic, intrucat statutul PSD spune "extrem de clar ca orice numire in guvern are nevoie de votul explicit al CExN".

Intrebat daca vrea un congres in decembrie sau in primavara, el a spus ca "era imposibil de organizat un congres in cateva saptamani".

Mircea Geoana a afirmat ca nu face campanie interna, intrucat a mai mancat "painea asta", conducand partidul intr-un moment complicat, in opozitie. "Incerc sa ajut (...). Avem nevoie de schimbari dincolo de personajele care conduc partidul, acestia sau altii, de o schimbare mult mai profunda, de intoarcerea catre o societate care s-a schimbat in mod accelerat si pe care, daca nu o intelegem, nu o ascultam si nu devenim o stanga autentica, moderna si credibila suntem condamnati la plafonare politica si usor, usor la irelevanta politica", a spus el.