Mircea Geoana a fost audiat in dosarul cunoscut sub numele de "Mita la PSD", el avand calitatea de martor, Curtea de Apel Bucurest dispunand si citarea lui Cristian Burci cu mandat de aducere, avand in vedere ca nu s-a prezentat pentru a fi si el audiat.

Mircea Geoana a spus, in fata instantei, ca nu a stiut de incheierea vreunui contract intre compania Interagro si Insomar. El a subliniat ca, in calitate de presedinte al PSD, nu s-a ocupat de finantarea campaniei electorale din 2009, cand a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, relateaza Mediafax.

Senatorul a precizat ca, in cadrul unor contexte sociale, l-a intalnit pe omul de afaceri Ioan Niculae, aratand, insa, ca nu a discutat niciodata cu acesta despre o potentiala interventie la Guvern pentru favorizarea firmelor lui Niculae. "Am fost martor si la primul proces. Acolo a fost o decizie de achitare a celor doi inculpati. (...) Mi-am mentinut in integralitate declaratiile facute in prima instanta", a declarat Mircea Geoana dupa terminarea procesului de la Curtea de Apel Bucuresti. Tot la temenul de joi a fost citat in calitate de martor patronul cotidianului Adevarul si Prima TV, Cristian Burci. Intrucat nu s-a prezentat pentru a fi audiat, instanta a dispus citarea lui cu mandat de aducere la urmatorul termen de judecata, amendandu-l totodata cu 3.000 de lei pentru neprezentare.

Instanta a stabilit ca procesul sa continue in 19 martie. In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu a fost definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Barac, director in acelasi grup, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la Insomar, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Citeste si:
Hidroelectrica nu a recuperat niciun leu din tunul dat de baietii...
Hidroelectrica nu a recuperat...

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei. Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Citeste si:
Zgonea, condamnat in prima instanta la 3 ani de inchisoare
Valeriu Zgonea, condamnat in...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Burci, audiat in dosarul "Mita la PSD". Ce spune patronul de media
Setari Cookie-uri