Patronul grupului InterAgro, Ioan Niculae, a declarat, luni, la iesirea din sediul DIICOT, ca Parchetul comploteaza si incearca subminarea activitatii companiilor sale, precizand ca acuzatiile aduse la adresa lui, de complot si subminare a economiei nationale, reprezinta un abuz.
Ioan Niculae a dat o scurta declaratie la iesirea din sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, spunand ca nu poate intelege de ce doar activitatea InterAgro este cercetata de procurori si aratand ca acest grup de firme este singurul pe piata romaneasca, la ora actuata, cu capital integral privat romanesc, scrie Mediafax.

"Cred ca este vorba de un parteneriat public-privat intre un organ al statului care se numeste Parchetul General si televiziunile care sunt publice si private, si asistati in direct la un eveniment relativ istoric pentru Romania astazi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrazarea in acesti 20-21 de ani sa se opuna ideii generale ca noi romanii suntem numai cersetori si slugi si ca noi nu putem angaja, ci doar sa fim angajati", a spus Ioan Niculae.

Omul de afaceri a adaugat ca presupusul complot facut de Parchet la adresa grupului sau de firme ar fi inceput odata cu comunicatul dat de DIICOT in urma cu o saptamana, prin care a anuntat demararea unei anchete ce-l vizeaza, fara ca lui sa i se fi adus la cunostinta acuzatiile.

"Incepand de saptamana trecuta, cu acel comunicat al DIICOT-ului, practic toate firmele noastre, peste 27 de firme, sunt distruse. Avem combinatele chimice inchise incepand de la 1 ianuarie, niciuna dintre companiile private sau de stat care vand gaz nu mai raspunde solicitarilor InterAgro. Suntem intr-o situatie extraordinar de delicata din punct de vedere economic si, practic, ati asistat la subminarea unui agent economic care inca mai ramasese cu capital privat romanesc", a mai spus Niculae.

In finalul declaratiei, Ioan Niculae a aratat ca nu poate intelege de ce conform acelorasi prevederi legale in baza carora a fost demarata aceasta ancheta privind grupul sau de firme nu sunt cercetate si numeroase alte firme de profil, aproximativ o suta, care au capital privat strain.

Avocatii lui Niculae au confirmat faptul ca procurorii i-au adus acestuia la cunostinta invinuirile din acest doar, respectiv de complot si subminarea economiei nationale.

Ioan Niculae a venit, luni, la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul privind subminarea economiei nationale, in care sunt cercetati 40 de fosti si actuali sefi din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro sa obtina mari cantitati de gaze la pret subevaluat.
"Asistam la subminarea economiei nationale, o mica particica din ea, la un agent economic". "Dar nu noi am facut-o, ei o fac cu noi. Nu am vazut acuzatiile", a spus Ioan Niculae la intrarea in sediul DIICOT.

Totodata, la DIICOT s-a prezenta si Darius Mesca, secretar de stat pentru energie in Ministerul Economiei in perioada 2005-2009, cercetat in acest dosar.

Darius Mesca a plecat de la sediul DIICOT fara sa faca declaratii.

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, in 4 ianuarie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Astfel, a fost inceputa urmarirea penala, in 14 decembrie 2011, impotriva omului de afaceri Ioan Nicolae, Marin Mirea - administrator la Interagro si presedinte al Organizatiei Patronale a Poducatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania Nitrofosfor, Viorel Palasca - secretar de stat pentru politica industriala MECMA in perioada 2007-2008, Darius Mesca - secretar de stat pentru energie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Serban - secretar de stat pentru energie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu - director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmarire penala si Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Nicolae si administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA.

Este anchetata si Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, fiind numita presedinte AGA a SNGN Romgaz in 23 iulie 2007, functie detinuta pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu - sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 membru in AGA Romgaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009.

Totodata, in dosar sunt urmariti penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizata de catre ofiterii Serviciului Roman de Informatii, care au sesizat Directia de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cu privire la faptul ca la nivelul SNGN Romgaz SA Medias, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si SC InterAgro SA Bucuresti, incepand cu anul 2005, s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afaceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor specifice functiilor, "actioneaza in mod concertat in vederea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor natural", au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Procurorii DIICOT sustin ca cei 40 au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, a solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Romgaz, pentru clarificarea situatiei, solicitand insa ca in aceeasi cauza sa fie audiati si premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu.

Vosganian precizeaza ca scrisoarea sa este prilejuita de declansarea cercetarii penale pentru un mare numar de functionari din cadrul Romgaz SA si al Ministerului Economiei, pentru perioada 2005-2010, sub invinuirea de complot pentru subminarea economiei nationale.

Conform acestuia, este o ipoteza "halucinanta si neverosimila" situatia "potrivit careia, timp de sapte ani, mai toata conducerea unui minister reprezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si una dintre cele mai puternice companii romanesti au fost lasate sa comploteze nestingherite pentru subminarea economiei romanesti, ba chiar au fost incurajate, incepand cu 2009, in forma agravanta a actiunile lor criminale, de acte normative semnate de prim-ministrul Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentara coplesitoare si promulgate de presedintele tarii, acte normative aplicate, la randul lor, neabatut, pana la ultimele lor consecinte".

"Solicit sa fiu audiat, in calitatea pe care o considerati de cuviinta, pentru a contribui, prin informatiile pe care le detin si prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situatii. Solicit, de asemenea, ca impreuna cu mine, sa fie audiati, intr-o calitate cel putin echivalenta cu a mea, date fiind circumstantele agravante, domnii Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Emil Boc, prim ministru al Guvernului, cu atat mai mult cu cat cei doi dispuneau, cu siguranta, la data respectiva, de datele pe care ulterior Serviciul Roman de Informatii le-a pus la dispozitia DIICOT. Solicit includerea, in randul persoanelor citate, a celor doi demnitari deoarece intr-o cercetare de o asemenea anvergura trebuie pornit de la cifrele mari si de la cei care le-au produs, altminteri ancheta risca sa para doar o tentativa de a muta atentia opiniei publice ori o rafuiala politica, ceea ce ar pune sub auspicii extrem de nevaforabile anul electoral 2012", se arata in incheierea scrisorii semnate de Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri