Presedintele Traian Basescu a spus joi, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri, informeaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca aceasta misiune a Fondului Monetar International in Romania va avea succes. Seful statului a adaugat: "Privind la ultima misiune a FMI din tara noastra, ne-am recapatat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mica crestere, incepem sa cheltuim mai mult si mai mult, iar acest lucru pregateste Romania pentru o noua criza".

Seful statului a criticat in discutiile cu FMI masurile pe care Guvernul vrea sa le ia privind introducerea de noi taxe.
"Ma uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, si bineinteles ca, din cauza ineficientei colectarii taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic largirea bazei de impozitare, o sustin, dar exagerarile de a pune taxe noi pe energie si acciza pe combustibil in special, consider ca este o mare greseala care va afecta si economia si populatia", a spus Traian Basescu. Presedintele a tinut sa mentioneze ca responsabilitatea pentru introducerea acestor masuri este a Guvernului si a Fondului Monetar International.

"Bineinteles, responsabilitatea este a Guvernului si a dumneavoastra, dar o asemenea taxa nu va fi sustinuta, public, de catre mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez decizia dintre dumneavoastra si Guvern, de data aceasta, dar nu imi cereti sa semnez aceste negocieri!", a anuntat Traian Basescu.

Presedintele a amintit in cadrul discutiei cu delegatia FMI despre situatia din anul 2010, cand Guvernul de la acea data a luat masuri dramatice pentru reducerea deficitului bugetar, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, prin introducerea de taxe noi, liberalizarea pietei muncii, reducerea numarului de posturi in sectorul bugetar.

Citeste si:
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Sondaj CURS pentru Primaria...

"Toate aceste masuri ne-au permis, de cand le-am adoptat, in mai 2010, pentru ca din 2011 sa avem din nou crestere economica", a mai aratat Traian Basescu, adaugand ca agricultura nu a fost, atunci, un suport pentru aceasta evolutie pozitiva. Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 14 ianuarie ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca. La randul sau, premierul Ponta a anuntat ca de joi incep discutiile cu misiunea de evaluare a FMI, Guvernul fiind decis sa continue reformele asumate, iar blocajul presedintelui Basescu in aceasta privinta, motivat de "interese politice si electorale", va disparea dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

Citeste si:
FMI a aprobat o serie de modificări ce vizează statele membre sărace
FMI a aprobat o serie de...

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri