FMI, CE: Amanarea accizei la carburanti, acoperita prin inghetarea unor cheltuieli

Autoritatile si echipele de experti ale FMI si CE au ajuns la un acord la nivel tehnic, dupa discutiile privind prima si a doua evaluare a programului economic. Amanarea implementarii accizei majorate la carburanti urmeaza sa fie acoperita prin inghetarea unor cheltuieli ale statului, potrivit institutiilor financiare internationale, scrie Mediafax.

Reprezentantii institutiilor financiare internationale noteaza ca majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost indeplinite, conform unui comunicat publicat marti de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul ramane, in linii mari, in directia cea buna. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite", se arata in declaratia de la finalul vizitei.

Problema accizei majorate la carburanti, care a generat tensiuni politice si a condus la amanarea incheierii primei evaluari a acordului, a fost depasita pentru moment. "Amanarea pentru inca o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin inghetari pe partea de cheltuieli", se spune in comunicat.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Citeste si:
Cum a schimbat pandemia modul nostru de a cheltui: 5 tipuri de...
Cum a schimbat pandemia modul...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura.

Totodata, primul ministru a precizat ca in functie de incasarile din primele sase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.

Institutiile financiare internationale si guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2% a Produsului Intern Brut in acest an, dupa un avans de 2,8% in 2013, datorat in principal productiei industriale si recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marti de CE.

Pentru acest an este asteptata consolidarea cererii interne, pe fondul sprijinului acordat prin politici publice, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor UE, combinate cu o crestere a increderii, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Statul a obtinut aproape 6 miliarde lei din supraacciza la carburanti
Statul a obtinut aproape 6...

Inflatia va continua sa scada in prima jumatate a acestui an si va reveni in semestrul al doilea spre partea superioara a intervalului tintit de BNR, anticipeaza expertii institutiilor financiare internationale. Totodata, deficitul de cont curent ar urma sa fie mentinut intre 1-1,5% din PIB, "contribuind astfel la pozitia externa puternica a Romaniei, care a ajutat tara sa depaseasca recentele presiuni din pietele emergente", noteaza FMI si CE.

Pe partea fiscala, deficitul bugetar tintit pentru acest an este de 2,2% din PIB. Autoritatile intentioneaza continuarea ajustarii fiscale si anul viitor, pentru a indeplini obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1% din PIB, si pentru a permite in acelasi timp noi cresteri ale cofinantarilor pentru proiecte sprijinite de UE.

Cererea interna ar urma sa fie sprijinita si de "o revenire modesta" a creditarii in lei, datorata scaderii dobanzilor in contextul unei politici monetare relaxate, in combinatie cu programele guvernamentale de garantare, anticipeaza expertii FMI si CE.

Echipele institutiilor financiare internationale au remarcat o incetinire a progreselor in ceea ce priveste reducerea arieratelor companiilor de stat, insa precizeaza ca au fost demarate actiuni corective, care includ transferuri bugetare si masuri de restructurare.

Citeste si:
România primește de la UE 6.000 flacoane de Remdesivir, pentru...
NEWS ALERT | Ajutor de la UE....

FMI si CE asteapta prezentarea unui plan de actiune pentru reducerea sustenabila a arieratelor pe termen mediu.
Discutiile nu au adus noutati in ceea ce priveste privatizarile partiale ale companiilor de stat prin listarea la bursa, care se desfasoara conform planului convenit anterior. De asemenea, reforma cadrului de reglementare din energie si transporturi va continua, ca si procesul de dereglementare a preturilor la gaze naturale si energie electrica, conform cu foile de parcurs convenite, se spune in comunicat.

Totodata, expertii institutiilor financiare internationale au remarcat ca sectorul bancar resimte presiuni legate de calitatea activelor, insa dispune in continuare de un capital confortabil, dar si de lichiditati si rezerve de provizionare.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri