Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri, catalogand planul institutiilor financiare internationale drept "un moment prost pentru Europa", informeaza BBC News online.

"Strangularea unei tari este o problema de ordin moral, care intra in contradictie cu principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Scopul acordului trebuie sa fie gasirea unei solutii, nu umilirea unui popor", a spus Tsipras, potrivit Mediafax.

"Negocierile sunt intr-o etapa cruciala, dar propunerile creditorilor nu sunt realiste. Planul creditorilor este un moment prost pentru Europa, un truc specific negocierilor ineficiente", a adaugat premierul de extrema-stanga.

Guvernul Greciei ar putea decide convocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a depasi impasul negocierilor cu creditorii internationali, afirma vineri un oficial guvernamental elen citat de Reuters. "Creditorii vor sa ne impuna masuri dure. Daca nu renunta la aceasta atitudine de santaj, Guvernul va trebui sa caute solutii alternative - convocarea alegerilor anticipate", a declarat Dimitris Stratoulis, adjunctul ministrului grec pentru Afaceri Sociale.

Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a catalogat drept "inacceptabile" conditiile prezentate de creditorii internationali - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. "Guvernul nostru are mandat sa mentina tara in zona euro si sa obtina un acord mai bun..., sa modifice conditiile acordului cu partenerii europeni. Grecia trebuie sa ramana in zona euro", a precizat Stathakis.

Citeste si:
Confuzie si ultimele mitinguri de campanie simultane in Grecia
Confuzie si ultimele...

Guvernul Greciei a cerut in mod oficial, joi seara, Fondului Monetar International (FMI) amanarea pana la sfarsitul lunii iunie a ratelor care au scadenta luna aceasta, primind un raspuns pozitiv. Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri