In scrisoarea obtinuta de Financial Times, Tsipras arata ca guvernul sau va fi obligat sa aleaga intre achitarea transelor din imprumutul luat in 2010 de la creditorii internationali si continuarea cheltuielilor sociale.

Premierul grec acuza Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca a limitat capacitatea Greciei de a emite obligatiuni pe termen scurt, precum si autoritatile care supravegheaza programul de bailout incheiat in urma cu cinci ani pentru ca refuza sa acorde ultima transa din imprumutul de 240 de miliarde de euro.

"Dat fiind ca Grecia nu are acces pe pietele financiare, si avand in vedere cresterile in decursul primaverii si verii a obligatiilor pe care le avem pentru plata datoriei... trebuie sa fie clar ca restrictiile speciale ale BCE, combinate cu intarzieri ale acordarii unor noi transe din pachetul de bailout fac imposibila pentru orice guvern achitarea datoriei", a aratat Tsipras in scrisoarea trimisa lui Merkel in 15 martie.

Grecia a semnat in 2010 un acord de finantare in valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE si Fondul Monetar International, din care mai poate accesa o transa de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au conditionat insa acordarea acestor fonduri de adoptarea unor reforme concrete de catre guvernul elen in sensul limitarii cheltuielilor bugetare.

Riscul Greciei sa ramana fara lichiditati, destul de ridicat

Ingrijorarile privind incapacitatea guvernului de a plati salariile si pensiile in aceasta luna, precum si posibilitatea ca Grecia sa ramana fara lichiditati pana la finalul lunii aprilie au crescut in ultima perioada, in lipsa unui acord definitiv intre guvernul de la Atena si creditorii sai externi.

Citeste si:

"Prin aceasta scrisoare, te indemn sa nu permiti ca o problema mica de flux de capital si o anume inertie institutionala sa se transforme intr-o problema mare pentru Grecia si pentru Europa", a scris Tsipras in documentul adresat lui Merkel. In prezent, datoria externa totala a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

In urma intalnirii de saptamana trecuta dintre premierul grec si liderii europeni, Merkel a anuntat ca Grecia s-a angajat sa trimita "in curand" o lista cu reforme concrete catre creditorii sai internationali, pentru a grabi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finantarii statului elen.

Potrivit intelegerii incheiate in luna februarie intre Grecia si creditorii sai, forma finala a listei cu reforme pe care guvernul elen urmeaza sa le adopte trebuie aprobata de creditorii externi pana la finalul lunii aprilie.
In luna februarie, ministrii de finante ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul grec pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. In schimb, creditorii internationali au cerut Greciei sa implementeze mai multe reforme fiscale si economice in schimbul deblocarii de noi transe din imprumut, insa guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa accepte masuri austere.

Merkel si Tsipras se intalnesc din nou luni seara, la Berlin, pentru a discuta situatia Greciei.