Vineri, Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie si in absenta caruia statul ar fi putut intra rapid in incapacitate de plata.

Acordul atenueaza temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si netezeste terenul pentru noi runde de discutii pe tema datoriilor statului elen si a masurilor de austeritate la care acesta vrea sa renunte. "Am castigat o batalie, nu si razboiul. Avem in fata noi dificultati", a afirmat Alexis Tsipras intr-un discurs televizat.

Alexis Tsipras a adaugat ca decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importanta pentru Europa decat pentru Grecia". Guvernul elen va trebui sa prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii tarii si de membrii Eurogroup.

Daca nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obtine urmatoarea transa din imprumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE si FMI, in valoare de 7,2 miliarde de euro.