Similar, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca Grecia si creditorii sai au "datoria" de a ajunge la un acord in cadrul reuniunii Eurogrupului, care va avea loc sambata, la Bruxelles. Potrivit MarketWatch, citat de Mediafax, creditorii Greciei intentioneaza prelungirea cu cinci luni a programului de salvare a Greciei si furnizarea unor fonduri in valoare de 15,5 miliarde de euro.

Guvernul elen nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenta financiara, propusa de creditori, deoarece, astfel, s-ar adanci recesiunea si, in cele din urma, s-ar ajunge la o noua runda de negocieri, noteaza Reuters.

Alexis Tsipras ii va intreba astfel pe greci prin intermediul acestui referendum daca vor sa accepte masurile propuse de creditori (FMI-BCE si UE), si anume cresterea impozitelor si reducerea pensiilor cu scopul de a preveni o iesire fatala din Zona Euro. "Poporul trebuie sa decida, dincolo de santaj", a declarat Alexis Tsipras. Dar, aceasta decizie a aruncat din nou sistemul bancar ele in criza.

Astfel, grecii s-au grabit sa-si retraga banii de la ATM-uri, unde s-au creat cozi uriase, in primele ore ale diminetii, de frica unor decizii care sa le blocheze conturile. In aceste conditii, Alpha Bank din Grecia a oprit toate tranzactiile online.

Publicatia The Guardian a relatat ca documentele au fost inaintate joi ministrilor de Finante din zona euro si vor fi analizate inainte de reuniunea de sambata a membrilor Eurogroup. Liderii eleni si reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI trebuie inca sa cada de acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finantarii.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Sursa foto: Referendum Grecia / Shutterstock