Dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum privind propunerile de reforme inaintate de creditori, ministrii de Finante din Zona Euro au refuzat sambata sa extinda programul de ajutor pentru Grecia dupa data de 30 iunie, au declarat surse citate de AFP in pagina online.

Ministrii "au respins extinderea programului de ajutor" pentru Grecia, in cadrul unei reuniuni desfasurate sambata la Bruxelles, potrivit surselor citate de AFP. Acest lucru inseamna ca Grecia trebuie sa achite datoriile de 1,6 miliarde de euro catre FMI scadente pe 30 iunie, riscand sa intre in incapacitate de plata, noteaza Mediafax.

Decizia ministrilor de Finante din zona euro intervine la numai cateva ore dupa ce premierul grec, Alexis Tsipras, a anuntat organizarea unui referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor creditorilor sai internationali. Alegatorii vor decide daca Guvernul trebuie sa accepte sau nu conditiile puse de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, insa liderii eleni si reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI ar fi trebuit sa ajunga la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finantarii.

"Trebuie sa conchidem ca, oricat de regretabil ar fi, programul va expira marti noaptea", a declarat Jeroen Dijsselbloem, liderul Eurogroup, dupa o reuniune la Bruxelles in care Grecia ceruse prelungirea cu o luna a programului de ajutor, relateaza agentia DPA in pagina electronica. Aceasta decizie a pus capat lunilor de negocieri intense dintre Atena si creditorii sai pe tema reformelor necesare pentru deblocarea ultimelor fonduri destinate Greciei.

Grecia a "inchis usa negocierilor" cu referendumul

Mai multi ministri de Finante din zona euro au apreciat ca eforturile de a ajunge la un acord au esuat in momentul in care premierul grec Alexis Tsipras a anuntat referendumul. Grecia a "inchis usa negocierilor", a declarat Jeroen Dijsselbloem la sosirea la reuniunea de sambata.

"Se pare ca negocierile au fost declarate incheiate de Alexis Tsipras", a adaugat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble. Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a parasit discutiile cu omologii sai dupa ce acestia au respins prelungirea programului de ajutor, lasandu-i sa continue discutiile fara el. Yanis Varoufakis a vorbit despre un "moment istoric" si a acuzat Eurogroupul ca si-a pus in pericol credibilitatea, adaugand ca Guvernul sau era "absolut hotarat" sa gaseasca o solutie.

In continuare, ministrii "vor discuta consecintele concluziilor politice si vor pregati ceea ce este necesar pentru a se asigura ca stabilitatea zonei euro ramane la cel mai inalt nivel", a precizat Jeroen Dijsselbloem, fara a oferi detalii. Acum este la latitudinea BCE daca va continua sa mai ajute bancile elene, a mai spus Dijsselbloem.

"Planul B" pentru Grecia: falimentul

La reuniunea de la Bruxelles erau prezenti si presedinta FMI, Christine Lagarde, si presedintele BCE, Mario Draghi. Inaintea reuniunii, ministrul finlandez de Finante, Alexander Stubb, declara ca acum singura optiune este sa discute un "plan B" pentru Grecia. Acest lucru presupune cel mai probabil pregatirea pentru falimentul Greciei sau iesirea din zona euro.

Oficialii europeni au evitat aceasta discutie pana in prezent, subliniind ca sunt hotarati sa mentina Grecia solvabila. Intre timp, la Atena, Parlamentul dezbate sambata propunerea de convocare a unui referendum, cu un vot asteptat in cursul noptii. Totusi, nu este clar daca votul va fi mentinut in urma deciziei de la Bruxelles.

De altfel, opozitia fata de referendum a inceput deja sa creasca in Grecia. "Alexis Tsipras conduce tara spre un referendum a carui intrebare este de fapt da sau nu pentru Europa", a declarat fostul premier si lider al partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras. Expertii au pus la indoiala insasi validitatea referendumului. Votul ar fi legal tehnic, dar nedemocratic, "pentru ca nu este suficient timp ca oamenii sa isi exprime opinia", a apreciat Triantafyllia Lina Papadopoulou, profesor de drept la Universitatea Aristotel din Salonic.

Potrivit unui sondaj din 16 iunie, majoritatea grecilor sunt in favoarea mentinerii euro "cu orice pret". Dar mai multi ministri au indemnat deja oamenii sa voteze impotriva. Totusi, Yanis Varoufakis a afirmat ca poporul grec ar putea vota contrar recomandarilor Guvernului si sprijini propunerile de reforme ale creditorilor.

Sursa foto: Shutterstock / Grecia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri