"Exista acum in mod clar puteri in Europa care se joaca cu focul (...) si care ar vrea Grecia in afara zonei euro. Nu trebuie sa oferim nimanui scuza care ar conduce la implementarea acestui scenariu ingrozitor pentru Grecia si economia mondiala", a spus Venizelos, dupa o intalnire miercuri cu presedintele tarii, Karolos Papoulias, potrivit agentiei elene Athens News.

Ministrul s-a intalnit cu presedintele dupa ce ministrii de Finante din zona euro au anulat o intalnire programata miercuri la Bruxelles, afirmand ca Grecia nu a indeplinit toate conditiile pentru aprobarea unui al doilea pachet de imprumuturi externe, de 130 de miliarde de euro.

Venizelos trebuie sa participe miercuri, 15 februarie, la o teleconferinta cu ministrii tarilor din zona euro, la care toate conditiile vor fi "clarificate".
Potrivit unui oficial european citat de Financial Times, mai multe state din zona euro, in special cele cu rating maxim "AAA", si-au pierdut increderea in promisiunile Greciei de a respecta intelegerile. Oficiali din Germania, Olanda si Finlanda cer din ce in ce mai sustinut falimentul Greciei.

"Ne apropiem de faliment. Germania, Finlanda si Olanda isi pierd rabdarea", a spus un important oficial din zona euro.

Citeste si:

Una din principalele cauze ale pozitiei tot mai dure a tarilor din nordul Europei este increderea ca Europa este acum mai bine pregatita pentru a face fata unui faliment dezordonat al Greciei, dupa ce si-a consolidat sistemele de protectie impotriva contagiunii.

In plus, unii oficiali considera ca in acest moment cotatiile de pe pietele financiare au luat deja in calcul falimentul Greciei, iar o reactie negativa va fi limitata.

Ministrii de Finante din zona euro vor participa miercuri la o teleconferinta si se vor reuni luni la Bruxelles, pentru o sedinta obisnuita.