O eventuala iesire din zona euro a Greciei ar fi "cea mai scumpa solutie atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro", a declarat Klaus Regling, seful Mecanismului European de Stabilitate, care a precizat ca liderii europeni incearca sa evite aceasta situatie, potrivit The Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Guvernul de la Atena vrea sa renegocieze cu creditorii sai termenii pachetului de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro primit in 2010. In acest sens, premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca guvernul sau cauta un acord pe sase luni, care sa duca apoi la un "nou contract" cu zona euro. Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB. Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni pentru a lua o decizie in legatura cu situatia din Grecia, dupa ce miercuri o reuniune extraordinara a Eurogrupului s-a incheiat fara un acord intre Grecia si partenerii sai din zona euro.

Mai multi oficiali greci s-au intalnit in acest weekend cu reprezentanti ai creditorilor internationali, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a discuta termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o va inainta luni ministrilor de finante din zona euro, relateaza Bloomberg. Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca partile au ajuns deja la mai multe puncte comune in urma consultarilor din acest sfarsit de saptamana. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, a reiterat faptul ca Grecia nu este dispusa sa continue programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu creditorii sai internationali si ca guvernul lui Tsipras "este determinat sa isi respecte promisiunea fata de poporul grec" de a pune capat politicilor de austeritate.

"Negocierile de luni vor fi dificile. Totusi, sunt increzator", a declarat Tsipras pentru publicatia germana Stern. BCE a decis joi sa suplimenteze fondurile puse la dispozitie bancilor elene prin facilitatea de finantare de urgenta (ELA) cu 5 miliarde de euro, la 65 de miliarde de euro. Principalul dezavantaj al creditele acordate prin ELA este nivelul mai mare al dobanzii, de 1,55% pe an, fata de rata de 0,05% pe an pe care BCE o cere bancilor centrale din zona euro pentru imprumuturile obisnuite. Saptamana trecuta, BCE a hotarat sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.