Directorii executivi ai companiilor din Uniunea Europeana listate la bursa vor fi remunerati in functie de raportul fata de salariul mediu al angajatilor, iar nivelul compensatiilor va fi decis de actionari, potrivit unui proiect de directiva europeana consultat de Financial Times.

Actionarii vor fi responsabili de aprobarea politicii de salarizare a directorilor executivi, potrivit propunerii legislative, care va fi prezentata luna viitoare. De asemenea, politica de remunerare a directorilor executivi trebuie sa stabileasca plafoane pentru salarii si bonusuri, dar si un raport intre compensatia primita de conducerea companiei si compensatia medie a angajatilor cu norma intreaga, potrivit proiectului de directiva.

Totodata, trebuie inclusa "o explicatie privind motivele pentru care acest raport este considerat acceptabil". Actionarii ar urma sa aprobe odata la trei ani politica de remuneratie a companiei, care va trebui aplicata cu strictete. De asemenea, actionarii vor trebui sa avizeze in fiecare an un raport anual privind compensatiile financiare acordate in companie in ultimul an financiar, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana vrea de asemenea sa standardizeze modul in care companiile listate la bursa publica si prezinta nivelul de salarizare a directorilor. Potrivit comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier, directiva are rolul de a consolida drepturile actionarilor si de a asigura o legatura mai directa intre compensatia financiara a directorilor si performantele companiei.

Daca va fi aprobata de Parlamentul European si de statele membre UE, directiva va influenta peste 10.000 de companii listate la bursa in Europa. Pe langa reforma in zona politicii de remunerare a directorilor, directiva plaseaza noi responsabilitati in sarcina investitorilor institutionali si ofera companilor dreptul de a-si identifica actionarii.

Citeste si:
AUR sare în apărarea Ungariei: Comisia Europeană aplică un dublu...
AUR sare în apărarea...

Multe state membre vor fi deranjate de propunere, avand in vedere ca majoritatea guvernelor nu impun companiilor listate sa raporteye an mod riguros compensaiiile financiare sau distribuirea voturilor actionarilor. Zece state UE, printe care Marea Britanie, Olanda, Suedia si Belgia, introduc deja in lege votul actionarilor asupra compensatiilor financiare.

Printre argumentele aduse de CE se numara faptul ca remuneratia medie a directorilor executivi ai companiilor listate din Franta a crescut cu 94% in perioada 2006-2012, desi pretul mediu al actiunilor a coborat cu o treime. Initiativa CE va concura cu un proiect de reforma pe aceeasi tema intens negociat in Germania, care analizeaza modificarea sistemului cu doua consilii la conducerea companiilor listate. In prezent, in Germania, consiliul de supraveghere, format din reprezentanti ai investitorilor si ai angajatilor, stabileste remuneratiile membrilor consiliului de administratie.

Proiectul pregatit in Germania include cerinta ca consiliile de supraveghere sa ia in considerare diferenta dintre compensatiile financiare ale directorilor executivi si remuneratiile angajatilor obisnuiti, insa nu impune stabilirea unui raport.

Guvernul german anterior a propus ca actionarii fiecarei companii sa voteze asupra sistemul de plata al directorilor executivi, insa propunerea a cazut in camera superioara a parlamentului de la Berlin.

Citeste si:
Medicii români, vânați de clinicile din străinătate pentru salarii...
Medicii români, vânați de...

In Statele Unite, mediul de afaceri a lansat o campanie agresiva de lobby pentru a impiedica mai multe proiecte care vizau publicarea diferentelor dintre compensatiile directorilor si veniturile angajatilor, principalul argument adus de companii fiind ca o astfel de reglementare ar reprezenta o povara uriasa pentru companiile multinationale cu angajati in intreaga lume.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri