Multe dintre cele 4.400 de produse traditionale din Romania clasificate conform vechii legislatii nu erau cu adevarat traditionale, astfel ca in multe cazuri romanii, care prefera acest gen de produse, au fost inselati, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"Ajunsesem pe vechea legislatie sa avem in Romania 4.402 produse traditionale, obtinute in mare parte si in sistem industrial, fara limita de cantitate, fara sa fie prevazute controale elaborate din punct de vedere al cantitatii, din punct de vedere al metodei care se foloseste pentru a obtine un produs traditional", a spus Constantin.

El a adaugat ca apetitul consumatorului din Romania este mai mare atunci cand este vorba de produse traditionale sau produse bio.

"Vanzarile au crescut foarte mult si de aceea a existat aceasta intentie a multor producatori ca produsele respective sa fie atestate ca fiind traditionale, insa a existat o problema de inselare a consumatorului", a explicat ministrul.

Prin noua lege, intrata recent in vigoare, produsele atestate ca traditionale vor fi cu adevarat traditionale, a spus Constantin.

Potrivit noilor norme, cantitatea produsa zilnic va fi limitata, la un aliment traditional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu exceptia produselor de panificatie, unde cantitatea nu trebuie sa depaseasca 800 de kilograme pe zi.

"Dupa noua legislatie, toate produsele traditionale trebuie sa obtina din nou atestatul. Cred ca vor fi mult mai putine produse traditionale, pentru ca astazi, din pacate, foarte multe poarta denumirea de produs traditional fara sa fie traditionale", a mai spus Constantin.

Atestatele raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a ordinului, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei. De verificarea produselor traditionale se vor ocupa ministerele Agriculturii si Sanatatii, precum si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Pe data de 6 martie, Ministerul Agriculturii a emis atestatul de produs traditional numarul 1, pentru "painea traditionala Adriana", produsa in localitatea Ghimbav din Brasov.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri