Liberalizarea pretului gazelor, solutie aplicata de catre Guvern de la 1 aprilie, a facut ca Executivul sa schimbe formula de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitarii obtinute de catre companii, prin ordonanta de urgenta aprobata in aceeasi zi, in care documentul a fost prezentat in dezbatere publica, actul fiind publicat luni in Monitorul Oficial.

Noua formula de calcul va fi aplicata de la 1 aprilie, relateaza Mediafax.

La inceputul anului trecut, Guvernul a decis ca, in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.

In proiectul prezentat de Ministerul Finantelor la 26 martie si aprobat in aceeasi zi de Guvern se arata ca va fi pastrata impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbata formula de calcul a acestora din urma, intrucat in legislatia in vigoare nu se precizeaza ca volumele de gaze naturale din productia interna vandute consumatorilor noncasnici se refera la cei din piata reglementata.

Retail jobs

"In acest context, producatorii de gaze naturale au oferit spre vanzare pe piata concurentiala cantitati de gaze naturale la preturi egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantitatile de gaze naturale destinate pietei reglementate, interpretand ca veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferentialului (PCNC-PRCNC) la cantitatea totala vanduta consumatorilor noncasnici, indiferent de piata in care acestia se incadreaza - concurentiala sau reglementata", se arata in nota de fundamentare a ordonantei.

Aceasta situatie a condus la anularea avantajelor pe care piata concurentiala le poate oferi participantilor, inactivand principiul de formare a preturilor pe piata concurentiala "pe baza cererii si a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale".

Citeste si:
Surse News.ro: Cum va fi modificat Codul Fiscal
Surse News.ro: Guvernul ar...

Veniturile suplimentare sunt calculate in prezent in functie de pretul gazelor naturale din productia interna proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici, respectiv noncasnici, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului privind pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si noncasnici in anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu ratele IPC in anul 2014 si volumele de gaze din productia interna vandute pentru consumatorii casnici, respectiv noncasnici.

In noua formula este introdusa precizarea ca volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici se refera la piata reglementata.

In plus, se mai ia in calcul volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici pe piata concurentiala sau piata centralizata si pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. In cazul in care tranzactiile sunt incheiate pe pietele centralizate de gaze naturale, aceasta componenta a formulei de calcul reprezinta preturile gazelor naturale la care sunt incheiate tranzactiile.

Citeste si:
Oficial: Schimbarea furnizorului de curent sau gaze, în 24 de ore
Oficial: Schimbarea...

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, luni, ca nivelul de consum de gaze trebuie mentinut la cel actual, iar producatorii trebuie sa inteleaga "corect" mesajul transmis de Guvern prin schimbarea formulei de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitarii, in caz contrar Executivul luand in calcul posibilitatea suprataxarii cu pana la 97%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri