Guvernul va majora deficitul bugetar cu aproximativ 0,2% din PIB, prin suplimentarea corespunzatoare, cu echivalentul a 700 milioane lei, a bugetului Ministerului Apararii, in contextul crizei din Ucraina, obtinand deja in acest sens acordul FMI si al CE, potrivit premierului Victor Ponta, citat de Mediafax.

Acordul din partea Fondului Monetar International (FMI) si al Comisiei Europene (CE) pentru majorarea plafonului de cheltuieli a fost obtinut in urma discutiilor avute de ministrul Finantelor si ministrul Bugetului. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru modernizarea capacitatilor militare, lucrari care vor fi efectuate in principal in fabricile romanesti.

"Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, in jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apararii Nationale, in asa fel incat investitiile in modernizarea capacitatilor militare sa fie facute imediat. Armata romana va avea echipament tehnologic imbunatatit, iar aceste lucrari vor fi facute in special in fabricile din Romania", a spus Ponta.

El a precizat ca aceasta suplimentare de buget nu presupune taieri de fonduri de la alte capitole bugetare, ci reprezinta acordul partenerilor financiari ca Romania sa isi creasca nivelul de cheltuieli fara a taia din alta parte, in contextul crizei din Ucraina, decizie care va fi formalizata in luna iulie, prin rectificarea bugetului de stat.

"Avem voie sa marim plafonul de cheltuieli. Se mareste plafonul de cheltuieli cu 700 milioane lei pentru Ministerul Apararii Nationale", a precizat Ponta.Intrebat ce se va intampla cu deficitul in aceste conditii, Ponta a raspuns: "Automat, cu 0,2, bineinteles".

La inceputul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat in 2017 acesta sa ajunga la 2%. Bugetul pe 2014 este construit pe baza unui PIB estimat de 662,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca o suplimentare a cheltuielilor cu 700 de milioane lei ar echivala cu 0,106% din PIB.

Romania s-a angajat prin acordul cu FMI si CE sa reduca in acest an deficitul bugetar de la 2,5% la 2,2%. Mai mult, guvernul intentioneaza sa aplice o reducere a contributiilor de asigurari sociale cu pana la 5 puncte procentuale de la jumatatea acestui an, ceea ce ar avea un impact negativ aritmetic asupra veniturilor de circa 2,5 miliarde lei, echivalentul a aproape 0,4% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri