Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat marti ca lucrarile pentru realizarea sistemului de transport cu bicicleta in zona centrala a Capitalei vor incepe in iulie, cand Bucurestiul este putin mai liber, pentru ca lumea pleaca in concediu.

"Proiectul nou va fi demarat la inceputul lunii iulie, atunci cand Bucurestiul este putin mai liber pentru ca lumea pleaca in concediu si atunci vom putea incepe aceste lucrari", a spus Sorin Oprescu, in conferinta de presa sustinuta impreuna cu ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.

Primarul Capitalei a precizat ca trebuie intocmit un proiect tehnic al realizarii pistelor de biciclete in zona centrala, implementarea proiectului urmand sa fie finalizata la sfarsitul anului 2015.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca s-a decis, la nivelul Guvernului, acordarea finantarii de aproximativ 10 milioane de euro pentru proiectul municipiului Bucuresti, avand in vedere ca traficul din Capitala este un contributor decisiv la cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera.

"La noi, transportul reprezinta o miza cheie. (...) Am decis, la nivelul Guvernului, sa finantam proiectul municipiului Bucuresti, in valoare de 10 milioane de euro, pentru realizarea sistemului de piste si inchiriere a bicicletelor, avand in vedere ca traficul din Capitala este un contributor decisiv la cantitatea de emisii de gaze de sera. Populatia Capitalei reprezinta, pana la urma, mai mult de 10 la suta din populatia Romaniei", a spus Korodi.

Ministrul Mediului a precizat ca finantarea acestui proiect provine din sumele incasate de statul roman din tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, scrie Mediafax.

Potrivit primarului general, pistele pentru biciclete vor fi realizate atat pe trotuar, cat si pe carosabil, in functie de specificul arterelor de circulatie, principala preocupare fiind siguranta biciclistilor.

"La finalul proiectului, 20.000 de tone de emisii vor fi reduse, ceea ce inseama aproximativ cinci la suta din totalul emisiilor de carbon", a mai spus Sorin Oprescu.

Attila Korodi a adaugat ca o bicicleta in plus in traficul bucurestean inseamna o masina in minus, iar atunci cand vor fi realizati aproape o suta de kilometri de piste, va fi vorba de mii de masini in minus.

In ceea ce priveste realizarea pistelor de biciclete, Sorin Oprescu a aratat ca se tine cont de cele doua axe principale ale Capitalei, nord-sud si est-vest, precum si de pistele deja existente.

"Unele dintre ele (actualele piste de biciclete - n.r.) pot fi refacute si vor fi refacute pentru a da o continuitate sistemului. Este pacat sa renuntam sa refacem cativa metri sau mai bine zis cativa zeci de metri. Mai mult decat atat, cele care sunt deja facute pe trotuar si nu au suportat interventii grobiene ale celor de la Distrigaz, Enel sau Apa Nova pot fi refacute in conditii bune, si ma refer la partea de marcaje", a mai spus Sorin Oprescu.

Proiectul privind amenajarea in Capitala a unor piste noi pentru biciclete a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 29 aprilie.

Proiectul prevede amenajarea a 97,7 kilometri de piste noi pentru biciclete, pe 61 de strazi, alaturi de 78 de parcari pentru biciclete si 18 centre de inchiriere, valoarea investitiei fiind de aproape 10 milioane euro.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, se impune transformarea vechiului sistem al retelei de circulatie in unul nou, eficient, flexibil si capabil sa preia cererea tot mai mare de deplasare.

"Primaria Municipiului Bucuresti si-a propus a realiza o retea mai extinsa a pistelor de bicicleta din Municipiul Bucuresti, care sa asigure conditii de circulatie fluente si sigure pentru biciclisti, estimandu-se ca prin realizarea acesteia, va creste numarul utilizatorilor acestui mijloc de deplasare in detrimentul transportului auto", se arata in document.

Valoarea investitiei este de 9,88 milioane de euro inclusiv TVA, iar durata de executie a proiectului este de 18 luni.

La inceputul lunii aprilie, Guvernul a aprobat un mecanism care prevede ca sumele obtinute de stat din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pot fi utilizate pentru proiecte urgente, printre acestea fiind si proiectul de amenajare a unor piste de biciclete in centrul Bucurestiului, cu costuri estimate la 44,6 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri