Primaria Capitalei anunta ca a atras finantarea guvernamentala in valoare de 44,5 milioane de lei pentru construirea a patru trasee de piste de biciclete in Bucuresti, dispuse pe 21 de artere, care insumeaza 48 de km. Anuntul vine, insa, la cinci ani dupa ce Ministerul Mediului a alocat suma de 10 milioane de euro pentru proiect, in timpul mandatului lui Sorin Oprescu.

"Fonduri similare, disponibile in alti ani, nu au fost accesate de administratiile anterioare intrucat nu s-au depus proiecte. Proiectul Primariei Capitalei, care vizeaza construirea a 4 piste ciclabile in Bucuresti, va primi finantare in valoare de 44,5 milioane lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului (din sumele obtinute de catre Minister din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pentru finantarea proiectelor de investitii si de la bugetul local al U.A.T Municipiul Bucuresti)", se arata in comunicatul emis de Primaria Municipiului Bucuresti.

Anuntul administratiei Firea vine, insa, la cinci ani dupa ce Ministerul Mediului a alocat suma de 10 milioane de euro pentru proiect. Primaria Capitalei a anuntat joi ca a reusit sa finalizeze documentele necesare pentru a intra in posesia banilor de la Ministerul Mediului, indicatorii tehnico-economici fiind aprobati prin hotarare de Guvern. Municipalitatea a inceput toamna trecuta lucrarile la o parte din pistele incluse in proiect, jumatate din tronsonul 1, insa acestea nu sunt functionale deoarece nu au fost facute marcajele rutiere din cauza contestarii licitatiei.

Fostul primar Sorin Oprescu anunta in luna mai a anului 2014 ca a obtinut 10 milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru amenajarea a 100 de km de piste pentru biciclete in Bucuresti, iar lucrarile urmau sa inceapa ”in vara”, noteaza Hotnews.ro.

Primaria condusa de Gabriela Firea argumenteaza ca banii alocati nu au fost cheltuiti pentru ca nu au fost depuse proiectele necesare.

"Facem precizarea ca Guvernul a mai alocat bani pentru construirea de piste de biciclisti in Capitala si in trecut, dar fondurile au ramas necheltuite, pentru ca, la acea data, administratiile anterioare nu au pregatit si nu au depus proiecte, conditie obligatorie pentru ca sumele sa poata fi accesate. Intrucat disponibilitatea acelor sume a fost una limitata in timp, Primaria Capialei a initiat, odata cu pregatirea proiectelor din punct de vedere tehnic, si o noua procedura de obtinere a finantarii guvernamentale (cea concretizata in actul normativ aprobat miercuri)", transmite PMB.

Proiectul cuprinde 4 trasee care vor lega pista deja existenta din Calea Victoriei de cele mai importante 4 puncte din Bucuresti. Traseele au fost deja aprobate in plan local:

Traseul 1 are doua ramificatii

Ramura 1: Piata Victoriei - Bdul. Aviatorilor - bdul. Beijing - str. Nicolae Caranfil - sos. Pipera;
Ramura 2: Bdul. Constantin Prezan - sos. Kiseleff - Piata Piata Presei Libere
Lungimea arterelor de-a lungul carora se desfasoara acest traseu este de cca. 7,70 km, iar lungimea totala a pistelor de
biciclisti proiectate este de cca. 9,30 km.

Traseul 2: P-ta Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara - Sos. Stefan cel Mare - Sos. Mihai Bravu.
Lungimea arterelor de-a lungul carora se desfasoara acest traseu este de cca. 8,60 km, iar lungimea totala a pistelor de biciclisti proiectate este de cca. 17,20 km. Suprafata totala de teren ocupata de realizarea pistelor destinate circulatiei biciclistilor este de cca. 56.930 mp.

Traseul 3: Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Splaiul Independentei - Bd. Natiunile Unite (Pod Grozavesti)
Lungimea arterelor de-a lungul carora se desfasoara acest traseu este de cca. 5,50 km, iar lungimea totala a pistelor de biciclisti proiectate este de cca. 10,15 km. Suprafata totala de teren ocupata de realizarea pistelor destinate circulatiei biciclistilor este de cca. 37.850 mp.

Traseul 4: Bd. Libertatii - Piata Constitutiei - Bd. Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia - Stadionul National.
Lungimea arterelor de-a lungul carora se desfasoara acest traseu este de cca. 6,19 km, iar lungimea totala a pistelor de biciclisti proiectate este de cca. 11,60 km.

Suprafata totala de teren ocupata de realizarea pistelor destinate circulatiei biciclistilor este de circa 44.250 mp. Suprafata totala ocupata de lucrarile de realizare ale acestei piste este de 166.530 mp.

Pe traseul acestor piste de biciclete vor fi amplasate 420 de parcari publice pentru biciclete.

Amplasarea efectiva si latimea pistelor ciclabile au fost proiectate in functie de situatia din teren. Ca exemplu, tronsonul amplasat intre str. Baba Novac si str. Camil Ressu nu a permis amenajarea unui spatiu dedicat exclusiv circulatiei biciclistilor, acestia putand circula aici pe partea carosabila, in conformitate cu legislatia in vigoare care incadreaza bicicleta in categoria vehiculelor.

Proiectul prevede realizarea de marcaje orizontale-longitudinale si transversale realizate cu vopsea ecologica, alba, tip masa plastica, care asigura vizibilitate in conditii de ceata, ploaie atat pe timp de zi cat si de noapte, semnalizarea verticala cu table metalice acoperite cu folie reflectorizanta montate pe stalpi gata confectionati din teava de 1,5 toli, amplasarea de separatori fizici de delimitare a pistei de bicicleta de spatiul destinat circulatiei pietonilor.

In prezent, sunt realizate lucrarile de infrastructura pe Traseul 1 - Ramura 1: Piata Victoriei - Bdul. Aviatorilor - bdul. Beijing - str. Nicolae Caranfil - sos. Pipera, urmand a fi realizare lucrarile de marcaje orizontale si semaforizarea dupa atribuirea contractului de executie (procedura fiind in derulare).

Pentru Traseele 2, 3 si 4 este in curs de definitivare proiectul tehnic si urmeaza obtinerea autorizatiei de construire. Durata de realizare a pistelor este de 6 luni.

Sursa foto: optar.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri