Potrivit lui Florian Libocor, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, economia Romaniei ar trebui sa creasca cu 2,6% din PIB in acest an, pentru ca in 2015 si 2016 sa accelereze la 3,1%, respectiv 3,4% din PIB. Potentialul de crestere economica al Romaniei s-ar situa in jurul a 5%, dupa cum estimeaza unii analisti. Conform datelor publicate saptamana trecuta de INS, Romania a avut cea mai puternica rata de crestere a PIB in primul trimestru din UE, nu mai putin de 3,8% in termeni anualizati, dar pana la final de an avansul estimat de majoritatea analistilorse va tempera sub 3%.

De asemenea, in ceea ce priveste inflatia, economistul BRD anticipeaza o stabilizare a ratei anuale in jurul nivelului de 2,5%, pana in 2016. Totodata, Libocor este convins ca statul va continua consolidarea fiscala, urmand sa inregistreze in acest an un deficit bugetar de 2,5% din PIB pe cash. In 2015, deficitul va cobori la 1,8%, iar in 2016 la 2,5% din PIB.

La fel ca in cazul evolutiei PIB, banca nu se asteapta la un optimism debordant din partea investitorilor straini, ISD-urile fiind pe un trend de crestere, dar cu plusuri relativ modeste de la un an la altul, 3 miliarde de euro in 2014, 3,5 mld. euro in 2015 si 4 mld. euro in 2016. Economistul Florian Libocor este optimist cu privire la evolutia cursului de schimb, care pana in 2016 ar trebui sa coboare in jurul nivelului de 4,35 lei/euro. In acest an, banca estimeaza pentru finalul anului un curs de 4,4 lei/euro.

Florian Libocor a fost prezent la conferinta Euro-Constructii, unde a sutinut o prezentare despre perspectivele de crestere a economiei romanesti si, in particular, a sectorului de constructii. Primele semne ale revenirii sectorului de constructii se vad deja si ultimele cifre publicate de Statistica confirma aceasta intoarcere de trend. Romania a inregistrat in martie cel mai puternic avans al lucrarilor din constructii fata de luna februarie, de 10,3%, in timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost consemnata o contractie de 0,5%.

ECONOMIA A IESIT DIN...
Citeste si: ECONOMIA A IESIT DIN RECESIUNE: Vezi aici reactii

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO