Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luni ca asteptarile referitoare la un nivel ultrascazut al inflatiei ar putea fi confirmate, ceea ce ar determina amanarea achizitiilor facute de consumatori si companii, situatie care arata ca institutia este pregatita sa ia masuri de relaxare monetara.

Comentariile lui Draghi, facute la o conferinta a BCE din Sintra, Portugalia, semnaleaza ca oficialii institutiei analizeaza o gama larga de masuri, de la reducerea dobanzilor si pana la noi imprumuturi catre banci sau achizitii de active, pentru a preveni ca inflatia prea scazuta sa submineze redresarea economica din zona euro, relateaza MarketWatch.

"Trebuie sa fim atenti in mod special la o posibila spirala negativa, a unei inflatii scazute si a unor asteptari de inflatie si creditare scazute, in special in tarile cu probleme economice", a afirmat Draghi, potrivit Mediafax.

El a avertizat ca exista riscul de instalare a asteptarilor pentru un proces dezinflationist care sa determine populatia si companiile sa amane achizitiile si investitiile, intr-un ciclu dezinflationist clasic.

"Nu suntem resemnati sa permitem inflatiei sa ramana la un nivel scazut o perioada lunga de timp", a spus seful BCE. Draghi a declarat dupa sedinta de politica monetara de pe 8 mai ca oficialii bancii sunt pregatiti sa ia masuri de relaxare monetara la reuniunea din 5 iunie, dar ca asteapta mai intai datele actualizate referitoare la inflatie si crestere economica.

Citeste si:
Economia zonei euro a crescut cu 0,4%
Economia zonei euro a crescut...

Ulterior, si alti reprezentanti ai BCE au adoptat o pozitie similara, astfel incat reducerea dobanzilor pare hotarata, in opinia analistilor de pe pietele financiare. In luna aprilie, inflatia din zona euro a fost de 0,7%, cu mult sub tinta BCE, de aproape 2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BCE a mentinut dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero
Setari Cookie-uri