Liviu Voinea: Rectificarea bugetara va fi discutata cu FMI in iulie

Rectificarea bugetara, care ar putea include scaderea CAS, va fi discutata cu FMI la vizita suplimentara din luna iulie, si aprobata de Guvern la finalul acelei luni sau la inceputul lunii august, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Mediafax.

Oficialul MF a raspuns unei intrebari privind negocierile care vor incepe luni cu misiunea Fondului Monetar International, precizand ca la aceasta misiune nu se va negocia rectificarea bugetara. In aceste conditii, cel mai probabil, va fi amanata reducerea CAS, preconizata de premierul Victor Ponta pentru jumatatea acestui an, adica 1 iulie.

O misiune a FMI va veni la inceputul saptamanii viitoare la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Executia bugetara pe primele patru luni indica o performanta slaba a incasarilor bugetare, iar deficitul de numai 0,28% din PIB este rezultatul scaderii cheltuielilor bugetare, cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, inclusiv cele pe investitii publice.

La valori nominale, cheltuielile bugetului consolidat sunt programate sa creasca cu circa 5%, iar scaderea din primele patru luni este relevanta, intrucat Guvernul a avut istoric o politica de plati mai mari catre sfarsitul anului. Guvernul mizeaza insa pe o imbunatatire a veniturilor bugetare in mai si iunie atat din majorarea accizei la carburanti, cat si din aplicarea taxei pe stalp, care se pare ca va aduce venituri cel putin de doua ori mai mari decat s-a estimat.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta declara ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. In scrisoarea de intentie din martie, Guvernul noteaza ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Citeste si:
Risc ridicat pentru Romania: venituri ca in criza, salarii ca in boom
BNR: Marimea deficitelor si...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Guvernul a anuntat in repetate randuri ca tinta este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri