Ordonanta de urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat si cea pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 au fost publicate, vineri, in Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri rectificarea bugetara. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, in aceeasi zi, ca la rectificarea bugetara Ministerul Finantelor a luat in calcul acelasi nivel de crestere economica de 5,55%, utilizat si la fundamentarea Legii bugetului de stat pe 2018.

"Un alt principiu a fost acela de asigurare a fondurilor cu prioritate pentru cheltuielile necesare si obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistenta sociala, cheltuieli legate de obligatii internationale si alte astfel de cheltuieli. Trebuie mentionat ca o mare parte din sumele necesare a fi asigurate de rectificarea bugetara sunt rezultate din aplicarea de masuri legislative adoptate in cursul anului 2018, dupa momentul aprobarii bugetului de stat pe 2018. Al treilea principiu foarte important este cel al neafectarii proiectelor in derulare, proiecte de investitii fezabile, fiind asigurate sume pentru lucrari ce se pot efectua pana la finalul acestui an", a precizat ministrul finantelor.

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza cu 8,8 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.

"Bugetele structurilor care fac parte din CSAT, cele pe care le stiti de acum doua zile, le-am pastrat, astfel incat aceste entitati au rectificare negativa, dar trebuie mentionat ca nu exista niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecarei structuri in parte sa fie dus la bun sfarsit pana la finele acestui an, orice cheltuiala de care au nevoie pana la finalul anului va fi rezolvata, dar nivelul de executie la 7 luni arata clar ca sunt sume neutilizate, iar un management corect si modern spune foarte clar ca nu ai de ce sa tii banii intr-o zona in care nu se cheltuie, ii iei, ii realoci", a sustinut Teodorovici.

El a afirmat ca rectificarea a fost facuta legal, chiar si fara avizul CSAT, precizand ca Guvernul si-a facut datoria de a solicita avizul pentru rectificare, insa suspendarea sedintei CSAT nu a fost facuta conform procedurilor legale.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit marti in sedinta, avand pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, ulterior, ca sedinta CSAT a fost suspendata, iar Guvernul trebuie sa vina cu un nou proiect de buget, in care trebuie sa explice motivatiile pentru taierile bugetare in zona securitatii nationale in conditiile unei rectificari bugetare puternic pozitive. El a amintit ca avizul CSAT nu este unul facultativ.

Administratia Prezidential a anuntat, intr-un comunicat, ca presedintele Klaus Iohannis condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvern fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si ca solicita public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru a verifica in ce masura ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat indeplineste exigentele constitutionale de aprobare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri