Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat marti, la Parlament, ca Guvernul va face saptamana viitoare rectificarea bugetara, indiferent daca pana atunci va exista sau nu un aviz al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

„Din punctul meu de vedere, poate sa fie fara acest aviz, pentru ca nu scrie nicaieri in lege, dar s-a mers pe o cutuma (…) Anul viitor sper sa nu mai avem nevoie de un astfel de aviz”, a sustinut Eugen Teodorovici, potrivit G4Media.

Declaratia sa vine in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a nu a convocat pana acum CSAT pentru a aviza rectificarea, declarandu-se nemultumit de taierea masiva din bugetul Administratiei Prezidentiale. Seful statului a transmis marti ca a optat pentru o metoda alternativa de obtinere a avizului CSAT: nu intr-o sedinta a institutiei, ci prin semnatura individuala a fiecarui membru.

Presedintele nu a convocat CSAT

“Ca urmare a scrisorii ministrului Finantelor publice, transmisa Secretariatului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in data de 14 august, referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiza si punct de vedere, pana la data de 17 august, institutiilor direct vizate de rectificarea bugetara, respectiv: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. In prezent, Secretariatul CSAT intreprinde diligentele necesare in vederea obtinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotarari de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018”, arata Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis a lansat pe 7 august, prin intermediul purtatorului de cuvant, Madalina Dobrovolschi, o serie de critici dure la adresa Guvernului si a lui Liviu Dragnea in urma anuntului ca bugetul Administratiei Prezidentiale va fi diminuat cu peste 11 milioane de lei. Seful statului considera rectificarea negativa a bugetului Administratiei ”o incalcare grosolana si o incercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale a statului roman”.

”Presedintele Romaniei considera ca rectificarea bugetara anuntata reprezinta o incalcare grosolana si o incercare de a bloca, prin constrangeri bugetare, activitatea unei institutii fundamentale. Consecintele sunt grave asupra actiunilor presedintelui Romaniei si, implicit, a reprezentarii statului roman. Dupa ce in repetate randuri, actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidentii politici aflati la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman, dar si despre cetatenii sai”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui.

Dobrovolschi a explicat ca la nivelul Adminsitratiei Prezidentiale s-a aflat saptamana trecuta ”din declaratiile premierului, si ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului”, ca institutia figureaza pe o lista in care se regasesc institutiile statului care vor avea rectificare negativa de peste 10 milioane de lei.

Ea a precizat ca Ministerul Finantelor a informat initial ca bugetul Administratiei va fi diminuat cu 2,8 milioane de lei, dar ca vinerea trecuta taierea a ajuns, de fapt, la peste 11 milioane.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca a fost transmisa Guvernului o adresa prin care este explicat clar faptul ca o taiere de peste 11 milioane de lei, adica 19% din bugetul Administratiei Prezidentiale, ar bloca efectiv activitatea in acest an, dar ca Executivul a ignorat toate aceste avertismente.

Ea a mai spus ca in contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura, Romania nu va putea sa fie reprezentata si nu va putea sa isi onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summitului Initiativei celor 3 Mari si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

In plus, Dobrovolschi a spus ca argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals si ca presedintele PSD induce cu buna stiinta opinia publica in eroare, sustinand ca Administratia Prezidentiala a cheltuit doar o parte din acesti bani alocati.

Viorica Dancila anunta o rectificare bugetara "pozitiva"

Premierul Viorica Dancila a anuntat joi, 2 august, o rectificare bugetara pe care a calificat-o ”pozitiva”. Potrivit unei planse prezentate de guvern, vor pierde bani serviciile secrete (SRI, SIE, STS) si mai multe ministere, printre care Dezvoltarea, Mediul, Economia, Energia, Externele si Cercetarea, dar si Administratia Prezidentiala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri