Fondul Monetar International (FMI) va revizui in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei, noua estimare urmand sa se situeze in jurul nivelului de 4 – 4,5%, in ciuda faptului ca Guvernul, la ultima rectificare bugetara, a construit bugetul bazandu-se pe o estimare de crestere economica de 5,5%. FMI are in prezent o estimare de 5,1% pentru cresterea economica a Romaniei in 2018.

“Estimarea privind cresterea economica, acum de 5,1% pentru anul 2018, a fost bazata pe datele disponibile in luna martie. Suntem in proces de revizuire si prognoza va fi revizuita in octombrie si, bazat pe cei mai recenti indicatori si pe decelerarea economiei din prima parte a anului, vom revizui estimarea noastra de crestere catre zona de 4-4,5%, dar asta inca se discuta”, a declarat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, prezent la o intalnire cu investitorii romani si straini organizata de Fondul Proprietatea.

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de rectificare bugetara, insa fara avizul CSAT, aviz obligatoriu. De altfel, Viorica Dancila anuntase la inceputul sedintei de Guvern ca rectificarea bugetara va fi aprobata, argumentul sau fiind ca Executivul "si-a indeplinit obligatia de a informa CSAT".

Rectificarea se bazeaza pe o estimare de crestere economica de 5,5%.

“5,5% mi se pare un nivel nerealist; rectificarea s-a realizat mentinandu-se aceeasi estimare de crestere. Noi (n.red. Raiffeisen) avem in prezent o estimare de 4,2% si probabil o vom revizui in scadere, spre zona 3,5%”, a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

FMI anticipeaza ca rata de crestere economica a Romaniei se va reduce la 3 – 3,5% pe termen mediu, estimarea urmand sa ramana neschimbata la revizuirea din octombrie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri