Autoritatile romane intra, din nou, in disputa cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) pe tema prognozei de crestere economica. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cere reprezentantului FMI la Bucuresti sa fundamenteze declaratia cu privire la reducerea prognozei de crestere a economiei romanesti. Pe ce s-a bazat oficialul FMI cand a facut aceste declaratii? Poate pe datele Institutului ROMAN de Statistica?

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, vineri dimineata datele detaliate cu privire la evolutia economiei romanesti in prima jumatate a acestui an. Din pacate, acestea sunt mai apropiata de predictiile FMI, chiar mai modeste, decat de cele ale Guvernului, care devin, astfel, fantasmagorice.

Prognoza Guvernului, la "ani lumina" fata de datele INS

Astfel, potrivit INS, in prima jumatate a anului, cresterea economica a fost de 4%, in timp ce reprezentantul FMI spune ca institutia intentioneaza sa revizuiasca proiectia pentru finalul anului de la 5,1% la 4% - 4,5% tocmai pe baza datelor pe primul semestru.

““Estimarea privind cresterea economica, acum de 5,1% pentru anul 2018, a fost bazata pe datele disponibile in luna martie. Suntem in proces de revizuire si prognoza va fi revizuita in octombrie si, bazat pe cei mai recenti indicatori si pe decelerarea economiei din prima parte a anului, vom revizui estimarea noastra de crestere catre zona de 4-4,5%, dar asta inca se discuta”, a declarat joi Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI la Bucuresti.

Guvernul, insa, continua sa ignore realitatea relevata chiar de istitutiile statului si adopta rectificarea bugetara pe o crestere a PIB de 5,5%. Mai mult, ministrul Finantelor ii cere reprezentantului FMI sa isi fundamenteze declaratia.

"O sa am o discutie cu reprezentantul FMI la Bucuresti, pentru ca totusi afirmatiile acestea trebuie sa fie foarte bine fundamentate atunci cand se aduc in spatiul public. Pe de alta parte, toate estimarile de-a lungul anilor - ca au fost de la Comisia Europeana, de la Fondul Monetar, de la Consiliul Fiscal, sau din alte zone de acest tip - au fost nu neaparat mai prudente, poate si mai alarmiste de multe ori, iar executia sau inchiderea anilor fiscali au aratat foarte clar ca lucrurile au stat asa cum noi am anticipat si am promis, ceea ce nu neaparat ar trebui sa fie un subiect de disputa. Este normal ca cine e din afara Romaniei sa gandeasca din pacate astfel. Din pacate, sunt si in Romania cei care gandesc astfel, dar de fiecare data, la final de an, s-a vazut clar ca cifra estimata de noi, ca vorbim de deficit, de datorie publica, de alti indicatori macroeconomici, lucrurile au stat exact asa cum am anticipat", a explicat Teodorovici, la Digi 24.

Tot consumul trage economia, in timp ce exporturile se prabusesc

Mai mult, datele INS confirma si continuarea ritmului nesanatos al cresterii economice. Din 4% crestere in primul semestru, 3,4 puncte procentuale provin tot din consumul populatiei. In acelasi timp, contributia negativa a exporturilor s-a adancit la 1,6%, iar contributia investitiilor a fost ca si inexistenta (un nesemnificativ 0,1 puncte procentuale).

“Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,5%, contribuind cu 3,4% la cresterea PIB. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinta a cresterii cu 6,5% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, de 9,6%”, noteaza INS in comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri