Revizuirea in scadere a tintei de crestere economica pentru acest an este generata de efectele secetei asupra agriculturii, dar si de faptul ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.

Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010-2011 inseamna bani pierduti.

Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara obtinut de Medifax.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8-2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, agentiei Mediafax ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3 la 4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Firea cere din nou Centura Capitalei in subordinea Primariei