Preturile la oua, zahar si legume, in scadere in luna mai

Preturile de consum au scazut cu 0,04% in luna mai, iar inflatia anuala a coborat la 0,94%, reprezentand un minim istoric, pe fondul ieftinirii alimentelor de baza, precum si a unor tarife la unele servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia anuala a coborat astfel de la nivelul de 1,21% atins in aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu numai 0,11%. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iunie 2013 – mai 2014) fata de precedentele 12 luni (iunie 2012 – mai 2013), determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum) este 2,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,8%, se arata intr-un comunicat publicat joi de INS si dat publicitatii de agentia Mediafax.

In luna mai, cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate la oua (-4%), zahar (-3,06%) si legume (-1,29%), completate de ieftiniri usoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene si serviciile de telefonie.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost operate la fructe proaspete (5,94%) si cartofi (1,93%). BNR a revizuit in luna mai prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioara a intervalului de variatie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de alta parte, multi analisti anticipeaza ratarea tintei de inflatie, sau incadrarea la limita.

Citeste si:
S-a terminat cu coletele importate din China la prețuri mici?
S-a terminat cu coletele...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri