Preturile de consum au scazut cu 0,23% in iunie 2019, comparativ cu luna anterioara, si cu 2,98% fata de sfarsitul anului trecut (decembrie 2018), in timp ce rata anuala a inflatiei a coborat la 3,84%, pe fondul diminuarii preturilor la alimente cu 0,47%, a marfurilor nealimentare cu 0,24% si a scumpirii serviciilor cu 0,17%, potrivit datelor Institutului National de Statistica date miercuri publicitatii.

In mai, preturile de consum au urcat cu 0,46% fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a fost de 4,1%, conform Agerpres.ro.

"Preturile de consum in luna iunie 2019 comparativ cu luna iunie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,9%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2018 - iunie 2019) fata de precedentele 12 luni (iulie 2017 - iunie 2018), calculata pe baza IPC, este 4,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 4,0%", afirma INS.

Pe 4 iulie, guvernatorul Bancii Centrale estima ca inflatia in luna iunie este posibil sa coboare sub 4%, conform datelor pe care BNR le are din piata.

"Inflatie galopanta nu va fi in Romania, pentru ca suntem si noi aici. Aceasta declaratie este mai mult decat un angajament, este o subliniere ca tara are banca centrala. Dar, intr-un mediu tumultuos, discutiile pot sa alunece in directia aceasta. Dar, inca o data, Banca Centrala isi face datoria in Romania si nu vom avea inflatie galopanta catusi de putin. Dupa cate vedeti, noi discutam de jumatati de procent, de procent. Maxim un procent a fost peste marginea de sus a tintei noastre. Iar acum, daca ar fi sa spun ceva conform nu perceptiei, ci datelor pe care le avem noi din piata, s-ar putea sa aveti peste o saptamana o surpriza placuta, adica inflatia in luna iunie sa coboare sub 4%. Si atunci aproape ca discutiile acestea se vor mai calma", a afirmat, atunci, Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, la jumatatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,3% pentru 2020.

BNR estima, in februarie 2019, o inflatie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

La randul ei, Comisia Europeana a prognozat ca rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 3,6% in 2019 si la 3% in 2020, potrivit previziunilor economice de primavara publicate pe 7 mai.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri