Rata anuala a inflatiei a coborat la -0,8% in iulie, pretul alimentelor a stagnat fata de iunie

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut la -0,8% in luna iulie de la -0,7% in luna iunie, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), evolutia fiind generata de stagnarea preturilor alimentelor si de ieftinirea marfurilor nealimentare si serviciilor. Datele arata ca gazele si electricitatea s-au ieftinit de la 1 iulie.

Datele INS arata ca preturile de consum au scazut in luna iulie, in medie, cu 0,24% comparativ cu luna iunie. Astfel, pretul alimentelor au crescut nesemnificativ in iulie, cu 0,04%, in medie, fata de luna precedenta, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,52%. De asemenea, peturile serviciilor s-au redus, in medie, cu 0,1% in iulie fata de luna precedenta, conform News.ro.

In perioada 1 august 2015 - 31 iulie 2016, preturile alimentelor au crescut cu 1,25%, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 2,2%, iar serviciile - cu 0,9%. Iulie 2016 este a doua luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015.

In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%. Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Comparativ cu luna iunie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in iulie, la cartofi (-11,4%) gaze naturale (-3,5%), energie electrica(-1,5%), telefon (-0,8%) si bilete de avion (-0,8%). La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a sasea luna a anului, la citrice (6,1%) si fructe proaspete (2,6%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit recent in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217. Astfel, potrivit ultimelor estimari, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

Sursa foto: Billion Photos/ Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri