Preturile de consum cresc tot mai repede. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna iulie la 1,4%, cel mai inalt nivel din octombrie 2014. Cu o luna in urma, rata anuala a inflatiei era de 0,9%. Doar intr-o luna, energia electrica s-a scumpit cu 6,8%. In schimb, preturile alimentelor au scazut in iulie fata de iunie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna anterioara, alimentele s-au ieftinit, in iulie, cu 0,39%, in medie, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,14%.

Comparativ cu iulie 2016, preturile alimentelor au crescut in a saptea luna a acestui an cu 2,4%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar preturile serviciilor au coborat cu 0,8%.

De la 1 ianuarie 2017, cota generala a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti a fost eliminata, ceea ce a redus pretul la pompa cu circa 40 de bani pe litrul de benzina si motorina.

Fata de luna iunie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a saptea luna a acestui an, la energia electrica (6,8%) si unt (1,2%).

Citeste si:
Salariile in Germania au crescut pentru al saselea an consecutiv
Salariile in Germania au...

La polul opus, cele mai mari ieftiniri lunare s-au inregistrat la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) si alte legume (-2%), celelalte preturi avand fluctuatii mult mai mici.

La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.

In cea mai recenta prognoza, publicata saptamana aceasta, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, in intervalul tintit de banca centrala, de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Prognoza, insa, nu a luat in calcul intentia Guvernului de a majora acciza la carburanti de la 1 septembrie 2017, insa guvernatorul BNr, Mugur Isarescu, a declarat ca aceasta decizie va genera o inflatie mai mare.

Citeste si:
COVID-19 | Dobrogea Grup: Ne dorim să păstrăm prețurile actuale...
COVID-19 | Dobrogea Grup: Ne...

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| BNR reduce dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale
Setari Cookie-uri