Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF, afirma premierul Ponta.

El argumenteaza astfel, intr-un comunicat transmis de Guvern, de ce este "absolut necesara" promulgarea noului Cod al insolventei, cerut si de catre mediul economic. "Avem o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca, daca vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei masuri. Vestea proasta este ca, in prezent, exista un blocaj in ceea ce priveste Codul Insolventei, care inca nu este promulgat. Daca ar fi promulgat, nu ar mai exista discutii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar si pentru viitor. De aceea am cerut astazi CCR sa transmita presedintelui motivarea in cazul Legii Insolventei, astfel incat acesta sa promulge actul normativ. Este bine pentru economie si este bine pentru buget sa avem cat mai rapid promulgata noua lege. Sper ca presedintele nu va cauta niciun tertip sa nu promulge legea, dupa ce va primi motivarea Curtii. A venit timpul sa spunem stop celor care au folosit procedura insolventei pentru a nu isi plati datoriile”, afirma Ponta, citat de Mediafax.

Firmele insolvente, datorii de peste 40 mld. lei

Guvernul arata ca, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflati in procedura insolventei, care aveau arierate catre ANAF in valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate inregistrate de contribuabili se datoreaza bugetului de stat (29,7 miliarde lei) si bugetului asigurarilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate se inregistreaza arierate de 2,29 miliarde lei. Din cele 41,9 miliarde de lei arierate inregistrate de catre contribuabilii aflati in insolventa, la masa credala au fost inscrise arierate in valoare de 36 miliarde de lei, in jur de 86% din total.

Codul Insolventei, dialog intre CC si Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a transmis, marti, o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, in care arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri In replica, presedintele CC a precizat ca motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolventei, prin care se constata ca este constitutionala, este redactata in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii. Luni, Ponta a acuzat existenta unei "neglijente grave" pe traseul CC-Presedintie si a unui "circuit de interese" care blocheaza Codul insolventei, el aratand ca le va scrie lui Traian Basescu si Augustin Zegrean pentru a-i ruga sa urgenteze promulgarea acestui act normativ.

Reducerea CAS, acoperita si din recuperarea datoriilor de la firme insolvente

In proiectul de lege privind reducerea CAS se arata ca, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolventei. Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 si tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018. Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.

Citeste si:
Partidul lui Ponta incepe sa fie abandonat de propriii fondatori
Pro Romania, partidul lui...

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a depus, in 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constitutionala, aratand ca legea incalca liberul acces la justitie si proprietatea, introduce o discriminare si poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege. Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci ca prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa, pe internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
LIVE: Trece Guvernul Ludovic Orban? Doar doua voturi fac diferenta