Procedura de dare in plata consta in cedarea de catre societate, in schimbul obligatiilor sale restante, a unui bun imobil, care trece din proprietatea sa in proprietatea publica a statului. Guvernul considera ca aceasta operatiune va asigura cadrul legal pentru continuarea activitatii de producere de echipamente hidroenergetice romanesti la UCM Resita, informeaza Mediafax.

UCM Resita este principalul furnizor de agregate si echipamente hidroenergetice pentru compania de stat Hidroelectrica. In toamna anului trecut, Autoritatea de Administrare a Activelor Statului a fost mandatata de Guvern, in calitate de creditor principal, sa preia datoriile UCM Resita, unitate aflata in insolventa din decembrie 2011, fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Unitatea a fost preluata in 2003 de un consortiu format din firma INET, inregistrata in Elvetia, si asociatia salariatilor UCM, in urma unei tranzactii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. In prezent, INET controleaza 96,79% din actiuni.

Citeste si:

UCM a intrat in insolventa in decembrie 2011, iar actiunile au fost suspendate atunci de la tranzactionarea pe Bursa. Ultima tranzactie cu titlurile UCM la Bursa de Valori Bucuresti a fost perfectata la in decembrie 2011, iar la cotatia de atunci capitalizarea era de 57,8 milioane lei (13,3 milioane euro).

In luna iulie, Guvernul a discutat doua variante pentru UCM Resita, respectiv preluarea de catre AAAS a datoriilor UCM Resita fata de ANAF si va ceda o parte din activele societatii, prin procedura darii in plata, sau vanzarea in bloc a activelor operationale ale acesteia.

In toamna anului trecut, aproape 1.000 din totalul celor 1.906 salariati ai UCM Resita au intrat in somaj tehnic, ca urmare a lipsei de comenzi.