Grupul ceh de utilitati CEZ va incepe procesul de vanzare a activelor din Romania in luna octombrie si isi doreste ca transferul sa fie finalizat sau aproape de finalizare in anul 2022, au declarat reprezentantii companiei, citati de Agerpres.

Aceasta dupa ce, luni dimineata, CEZ a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca lanseaza o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania.

Intrebati daca acest lucru inseamna demararea procesului de vanzare, oficialii companiei au raspuns: "Testarea de piata precede invitatia pentru primirea unei oferte neangajante, care este o pre-faza pentru procesul de transfer al activelor. Dupa testarea de piata, vom evalua interesul exprimat si vom incepe oficial procesul de transfer al activelor in luna octombrie".

Responsabilii companiei cehe au adaugat ca nu se grabesc cu finalizarea procesului, intrucat operatiunile din Romania au rezultate pozitive.

"Procesul de transfer al activelor va avea mai multe etape si ne asteptam ca durata lui sa fie una standard pentru tranzactii similare din punctul de vedere al marimii si al scopului. Ne dorim sa avem un proces finalizat sau aproape de finalizare la sfarsitul anului 2022, conform strategiei aprobate de compania-mama pentru procesul de transfer al activelor. Intrucat operatiunile CEZ din Romania au rezultate pozitive, nu exista o presiune imediata pentru transferul rapid al activelor. Toate activitatile si operatiunile planificate vor continua pana cand transferul va fi incheiat", se mai arata in raspunsul companiei.

CEZ a inclus in testarea de piata sapte companii romanesti (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania), conform comunicatului.

Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Ei vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ.

Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ de banca de investitii Societe Generale.

Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti, 6.826 GWh de energie electrica livrata in 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW, productie de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru micro hidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total, productie de 83 GWh in 2018) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali (vanzari de 3.425 GWh in 2018).

Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate.

Grupul CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005, odata cu achizitia unei companii de distributie. Activele romanesti au generat de la inceput EBITDA pozitiv si contribuie in mod regulat la dividendele Grupului CEZ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri