CE a lansat, joi, un infringement impotriva Romaniei din cauza unor bariere "nejustificate" in calea exporturilor de gaze, si, tot joi, o procedura de infringement impotriva Romaniei, cerand Bucurestiului sa puna in aplicare pe deplin Directiva privind prelungirea, de la 50 la 70 de ani, a duratei de protectie de dreptului de autor si a anumitor drepturi conexe.

Procedura de infringement impotriva Romaniei referitor la exportul de gaze

"Intrucat producatorii din Romania sunt obligati sa acorde prioritate vanzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca cadrul juridic actual din Romania creeaza bariere nejustificate in calea exporturilor de gaze din Romania si solicita eliminarea acestor bariere", se arata in comunicatul CE, scrie Mediafax.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere in calea liberei circulatii a marfurilor in cadrul pietei interne, Romania isi incalca obligatiile in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si in temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.

Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat (infringement). Executivul European precizeaza ca, in absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE).

Procedura de infringement pe tema protectiei drepturilor de autor

Comisia Europeana a cerut Romaniei, Frantei si Poloniei "sa puna in aplicare pe deplin Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protectie a dreptului de autor si a anumitor drepturi conexe".

Potrivit sursei citate, Directiva prelungeste termenul de protectie de care beneficiaza artistii si fonogramele de la 50 la 70 de ani. Totodata, ea contine masuri conexe, precum clauzele "utilizezi sau pierzi", care trebuie incluse de-acum in contractele dintre artisti si casele de discuri.

CE informeaza ca termenul-limita pentru punerea in aplicare a Directivei in legislatia nationala a fost 1 noiembrie 2013. Cu toate acestea, pana in prezent, Franta si Romania nu au notificat masuri de punere in aplicare.

"Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat (infringement), a doua etapa a procedurilor aplicate in caz de constatare a nerespectarii legislatiei UE. In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita Franta, Polonia si Romania in fata Curtii de Justitie a UE", se mai arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri