Potrivit unui comunicat, Comisia Europeana a solicitat, joi, Romaniei, Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei si Sloveniei sa puna in aplicare Directiva UE 2012/28/CE privind operele orfane. Acestea sunt opere cum ar fi cartile, ziarele sau articolele din reviste si filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai caror autori sau alti titulari de drepturi nu sunt cunoscuti sau nu pot fi localizati sau contactati pentru a obtine permisiunea de utilizare a operelor lor.

Cele sase state membre inca nu au comunicat Comisiei masurile de transpunere a Directivei in dreptul intern, care ar fi trebuit sa fie adoptate pana la 29 octombrie 2014, scrie Mediafax.

Prin urmare, Comisia a decis sa trimita avize motivate (infringement). Statele au la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei masurile luate pentru a alinia legislatia nationala la legislatia UE.

"Daca ele nu iau masuri in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita aceste tari in fata Curtii de Justitie a UE si sa propuna sanctiuni financiare", se arata in comunicat. In acelasi timp, Comisia a inchis procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor in curs impotriva Austriei, Bulgariei, Lituaniei si Letoniei, deoarece acestea au notificat transpunerea integrala a Directivei.