Toti producatorii romani afectati de embargoul Rusiei vor fi eligibili pentru a primi sprijin financiar din partea Comisiei Europene, chiar daca nu fac parte din asociatii, a declarat comisarul Dacian Ciolos, care a punctat necesitatea orientarii spre alte piete, dar si normalizarea relatiei cu Rusia.

In contextul masurilor de sprijinire a producatorilor europeni anuntate luni de CE, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca ajutorul de 125 de milioane de euro va fi acordat producatorilor in functie de nevoi, in functie de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata. Comisarul european a precizat ca toti producatorii afectati de decizia Moscovei sunt eligibili pentru a primi ajutor, chiar daca nu fac parte din organizatii de profil, un aspect important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor este limitat.

Totodata, Dacian Ciolos a subliniat ca, din datele aflate la dispozitia CE, Romania va fi afectata, in mod direct, mai putin decat alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut ca pot aparea si efecte indirecte ca urmare a faptului ca in Romania ar putea ajunge un numar mai mare de produse europene care in mod normal erau exportate pe piata rusa. Comisarul european pentru Agricultura a evidentiat faptul ca masurile de sprijin se vor aplica atat timp cat va fi nevoie de ele.

Pe de alta parte, Dacian Ciolos a declarat ca CE sprijina producatorii europeni, inclusiv romani, in vederea identificarii de piete noi, aceasta fiind o solutie pe termen mediu si lung, alaturi de normalizarea relatiilor cu Rusia.
Prezentam interviul acordat de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, pentru Mediafax:

Reporter: Ce efecte vor avea masurile anuntate luni de Comisia Europeana?

Dacian Ciolos: Astazi am anuntat un pachet de masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de fructe si legume perisabile. Pentru multi producatori din tara, in special pentru cei din sectorul legumicol, producatorii de rosii, de castraveti, embargoul rusesc a creat o situatie dificila. Masurile anuntate astazi vin in sprijinul lor. Toti producatorii de legume si fructe afectati de restrictiile pe piata ruseasca vor fi eligibili pentru a beneficia de masuri de sprijinire a pietei, in cazul in care le considera necesare, indiferent daca fac sau nu parte din organizatii de producatori - un aspect deosebit de important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor de legume si fructe este foarte limitat.

Dincolo de estimari, deciziile de sprijin si de asistenta financiara vor fi bazate pe cantitatile efective retrase de pe piata, distribuite gratuit, nerecoltate sau recoltate inainte de coacere, dupa ce autoritatile fac verificarile necesare. Cel mai important este sa avem situatia exacta de pe teren. Acesta este si motivul pentru care am instituit un sistem de monitorizare permanenta a pietelor si avem intalniri saptamanale cu expertii din statele membre. Este foarte important ca statele membre sa transmita Comisiei Europene informatii la zi despre situatia din sectoarele afectate de aceste restrictii.

Rep.: Din totalul de despagubiri la nivel european, cat vor primi producatorii romani?

D.C.: Deocamdata, am anuntat masuri de sprijin pentru producatorii de legume si fructe, acolo unde vorbim despre produse perisabile, care nu pot fi stocate in asteptarea gasirii de noi piete. Suma totala alocata acestor masuri de piata pentru acest sector este de 125 milioane de euro. Nu exista o repartizare a acestei sume pe stat membru. Sprijinul financiar va fi alocat producatorilor, in functie de nevoi, de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata intr-un fel sau altul.

Atlfel spus, aceste masuri vor actiona ca o plasa de siguranta. Principalul obiectiv al producatorilor va fi bineinteles sa-si vanda productia pe piata. Insa, daca acest lucru va fi ingreunat din cauza eventualului surplus de productie, in urma restrictiilor exportului pe piata rusa, producatorii vor putea decide sa recurga la retrageri de pe piata a unei parti a productiei, iar masurile anuntate azi vor compensa financiar aceste cantitati retrase.

Rep.: Din datele disponibile la CE, cat de afectate sunt Romania si celelalte tari europene de embargoul rusesc?

D.C.: Exportul pe piata rusa reprezinta in jur de 10 procente din totalul exporturilor europene extracomunitare de produse agricole si agroalimentare. Unele sectoare si unele state membre sunt mai afectate decat altele. Spre exemplu, peste 60 de procente din exporturile agroalimentare din tarile baltice aveau aceasta destinatie, aproape 30 de procente din exporturile Poloniei, 20 la suta din exporturile Cehiei. Pentru alte state membre precum Germania, Olanda vorbim de cantitati si de valori ale exportului foarte mari.

In cazul Romaniei, din datele pe care le avem la Comisia Europeana, procentul este mult mai mic, ceea ce inseamna ca Romania va fi afectata direct mult mai putin in comparatie cu alte state membre. In medie, in 2011-2013, Romania a exportat catre Federatia Rusa produse agricole si agroalimentare in valoare de 34 de milioane de euro, dintr-un total al exporturilor extracomunitare de aproape un miliard si jumatate de euro pe an. Aceasta inseamna ca numai 2,3% din exporturile agroalimentare romanesti au avut ca destinatie piata ruseasca. Pentru Romania, impactul economic direct al restrictiilor impuse de Rusia este limitat. Sigur, dincolo de acest impact direct, ar mai putea exista efecte indirecte - dat fiind faptul ca vorbim despre o piata comuna europeana, mai multe produse decat de obicei ajunse pe pietele din Romania ar putea afecta vanzarile producatorilor romani. Dar, tocmai de aceea, am avut in vedere aplicarea acestor masuri de sprijin pe piata pentru toate statele membre, nu doar pentru cele care exporta direct pe piata Rusiei.

Rep.: Pentru ce perioada se vor acorda despagubirile?

D.C.: Masurile de sprijin se vor aplica atat timp cat va fi nevoie de ele. Azi am alocat 125 de milioane de euro unui set de masuri care vor fi aplicate in sectorul fructelor si legumelor perisabile pana la sfarsitul lunii noiembrie. Saptamana trecuta am aprobat o serie de masuri pentru producatorii de piersici si nectarine. Foarte probabil, probleme vor mai fi si in alte sectoare. Suntem gata sa actionam cand si unde va fi necesar, cu mijloacele cele mai potrivite. Este un proces in desfasurare. Ceea ce mi se pare cel mai important este ca agricultorii romani, si toti ceilalti agricultori europeni afectati de embargoul rusesc, sa stie ca noua Politica Agricola Comuna are toate instrumentele administrative, legislative si bugetare pentru a veni in sprijinul lor. Aceasta decizie a Federatiei Ruse nu ne-a luat prin surprindere, dovada ca am fost in masura sa activam rapid dispozitivul de sprijin pentru sectoarele cele mai vulnerabile.

Rep.: Pe langa despagubiri cum poate Comisia Europeana sa-i ajute pe producatorii europeni?

D.C.: Exista, intr-o prima faza o serie de masuri de sprijinire a pietei, de la retrageri de pe piata, distribuirea gratuita a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltate sau pentru recoltare inainte de vreme. Dincolo de acestea, in functie de sectoare, analizam si alte modalitati de actiune. Sectorul agricol european este unul robust si flexibil. Piata rusa este una foarte importanta, dar pentru producatorii nostri, mai exista si alte piete. De altfel, Comisia Europeana sprijina producatorii europeni, inclusiv producatori romani, printr-o politica de promovare pe piete noi si, mai ales, prin negocierile comerciale pe care le desfasoara.

Rep.: Cat de rapid pot fi gasite aceste piete noi pentru producatorii din UE?

D.C.: Sunt constient ca gasirea intr-un timp foarte scurt a unor piete alternative este dificila. De aceea am luat aceste masuri de sprijin. Pe termen mediu si lung insa, in paralel cu o normalizare necesara a relatiilor cu Federatia Rusa, sunt sigur ca producatorii nostri vor putea sa se orienteze si spre alte piete.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri