Productia de panouri solare nu tine pasul cu cererea pentru energie verde

Productia de panouri solare este insuficienta in conditiile in care cererea ar putea creste cu 29% in acest an fata de 2013, directorii din industrie preconizand o penurie de echipamente pe piata, informeaza Bloomberg.

O astfel de situatie a mai fost intalnita in 2006, cand industria se afla la inceputurile sale. Cei mai mari producatori de panouri fotovoltaice, printre care si companiile din China Yingli Green Energy Holdings si Trina Solar, vor fi principalii beneficiari ai situatiei actuale.

In conditiile in care marii furnizori de instalatii vor alege sa isi favorizeze clientii importanti de pe pietele din Asia si America de Nord, dezvoltarea pietei pe care actioneaza producatorii mici de energie solara ar putea fi incetinita, arata Mediafax. Acest deficit al ofertei evidentiaza ritmul rapid de extindere al energiei solare. Companiile de profil ar putea instala anul acesta panouri cu o putere totala de 52 gigawati, iar in 2015, de 61 gigawati, fata de anul trecut, cand puterea insumata a instalatiilor noi a fost de 40 de gigawati, potrivit Bloomberg.

Industria energiei solare are, in prezent, o capacitate de generare a energiei de 70 de gigawati, incluzand si echipamente mai vechi, care nu mai sunt profitabile. Daca se iau in calcul doar fabricile care sunt active, cererea si oferta de pe piata sunt aproape egale, potrivit vicepresedintelui producatorului norvegian de panouri fotovoltaice REC Solar, Luc Grare. Ultima oara cand cererea a depasit oferta de pe piata a fost in 2006, cand industria se afla la inceput, instaland panouri cu o capacitate totala de 1,5 gigawati.

Ar fi dificil ca pretul pe unitate sa urce, intrucat cererea pentru aceste produse s-ar diminua.

Citeste si:
Ford Craiova suspendă producția pentru 8 zile din lipsă de...
Ford Craiova suspendă...

In pofida situatiei din prezent, volumul insuficient al productiei de panouri electrice nu va duce la cresterea preturilor. "Ar fi dificil ca pretul pe unitate sa urce, intrucat cererea pentru aceste produse s-ar diminua. Daca, intr-adevar ar creste preturile, investitorii se vor orienta catre altceva, cum ar fi gazele naturale sau energia eoliana", a declarat Arno Harris, CEO-ul producatorului de energie verde Recurrent Energy. El a adaugat ca producatorii isi pot creste profiturile si pe alte cai, intrucat costul productiei este in scadere.

Supraproductia de panouri solare din ultimii ani a dus la coborarea preturilor, ceea ce a determinat cresterea competitivitatii pe piata energiei solare. In aceste conditii, unii producatori au intrat in faliment, in timp ce ritmul de investire a capitalului in companiile care au supravietuit a incetinit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri