Executivul a alocat, printr-o Hotarare de Guvern adoptata miercuri, suma de 25 de milioane lei noi (250 de miliarde lei vechi) pentru plata primei de productie acordata producatorilor agricoli de tutun.
Producatorii agricoli de tutun vor primi aceasta prima, in anul 2006, printr-un sistem similar cu cel practicat in Uniunea Europeana, care ia in considerare si varietatea de tutun cultivata de producatori, se arata intr-un comunicat emis de Guvern.

Hotararea de Guvern are drept scop stimularea producatorilor in perioada de preaderare pentru realizarea cotei de tutun negociate cu Uniunea Europeana, cresterea calitatii tutunului conform cerintelor utilizatorilor de tutun, asocierea producatorilor agricoli de tutun, precum si realizarea unui pret competitiv al tutunului.

Ajutorul total de care vor putea beneficia producatorii de tutun variaza intre 0,9118 lei noi per kg si 2,4558 lei per kg, in functie de grupa de varietate de tutun cultivata. Hotararea prevede ca sprijinul direct al statului se acorda producatorilor de tutun care au un contract de cultivare incheiat cu unitatile prim-procesatoare si care fac dovada ca suprafetele plantate sunt inregistrate in registrul agricol (pentru persoanele fizice) si in registrul fermelor (pentru persoanele juridice). Ajutorul se va acorda producatorilor dupa livrarea tutunului.

Sprijinul direct al statului se va acorda intr-un sistem similar celui european, sub forma de prima fixa (care se plateste producatorilor individuali, nemembri ai unui grup de producatori care distribuie, corespunzator productiei livrate), prima variabila (care se plateste celor care si comercializeaza tutunul prin grup de producatori) si de ajutor specific (care se acorda grupurilor de producatori cu scopul de a stimula imbunatatirea calitatii tutunului prin asistenta tehnica si prin adaptarea in comun a productiei de tutun).

Fondul de sprijin comunitar, 30 milioane de euro

Prin aplicarea acestui sistem de acordare a primei se urmareste atragerea fondului de sprijin comunitar pentru producatorii agricoli de tutun, in valoare totala de aproximativ 30 de milioane euro, din momentul aderarii Romaniei la UE, informeaza Rompres.

Pentru a primi ajutorul de la bugetul de stat, producatorii de tutun trebuie sa depuna o cerere la sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura pe raza careia se afla cultura. Cererile trebuie depuse pana la data de 30 aprilie a anului urmator anului de recolta.

Producatorii agricoli care fac parte dintr-un grup de producatori recunoscut pot solicita subventia prin grup. Cand plata primelor se face prin grupul de producatori recunoscut, grupul plateste valoarea primei corespunzatoare fiecarui producator agricol membru in termen de 10 zile lucratoare de la efectuarea tranzactiei bancare. Plata primelor prin grup de producatori este posibila daca grupul de producatori a primit recunoastere pana la data de 30 iunie 2006.

Achitarea in mod necuvenit a primelor din fonduri bugetare, prin inscrierea sau atestarea de date ori situatii nereale pe documentele de decontare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei noi, precum si cu obligarea restituirii contravalorii sumelor incasate nejustificat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri