Termenul limita pentru transpunerea Directivei tutunului in legislatia romaneasca era 20 mai 2016. Pe piata romaneasca a tutunului sunt prezente toate cele trei companii care domina si la nivel international industria tutunului: BAT, JTI si Philip Morris International, care detin impreuna 95% din piata.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, spune ca intarzierea implementarii Directivei tutunului in legislatia romaneasca va duce la scaderea incasarilor la bugetul de stat, mai ales ca deja au fost inregistrate fluctuatii ingrijoratoare la incasarile din accizele la tutun, la inceput de an.

„Suntem pe o trasa mediana, insa lucrurile se incordeaza, pentru ca sunt niste termene de respectat. Suntem in continuare ingrijorati, este o presiune constanta asupra veniturilor bugetare. Este necesar sa fie adoptata o legislatie clara si predictibila, astfel incat veniturile bugetare sa fie protejate”, a spus seful ANAF, in cadrul dezbaterii.

Intarzierea transpunerii este cauzata in special de faptul ca Directiva tutunului nu se afla pe agenda publica, din cauza confuziei care se face pe de o parte intre chestiunile tehnice legate de productie si comercializare care fac obiectul acestui act normativ si, pe de alta parte, preventia si controlul consumului de tutun, care fac obiectul unei alte legi.

„Daca nu avem legislatie predictibila, contrabanda creste. Un punct procentual de comert ilicit cu tigarete inseamna pierderi de 35-40 milioane de euro la bugetul statului. Dialogul institutional, cooperarea transfrontaliera, precum si predictibilitatea legislativa sunt elemente esentiale in combaterea comertului ilegal cu produse accizabile”, a afirmat Dorel Fronea, seful autoritatii vamale din Romania.

Citeste si:

Impozitul pe salarii si asigurarile sociale aferente locurilor de munca directe si alte taxe locale ar aduce o pierdere bugetului de peste 30 milioane euro,sustin reprezentantii producatorilor de tigarete.

Acestia afirma ca tigaretele si produsele din tutun contribuie pozitiv la echilibrare balantei comertului exterior, in conditiile in care exporturile sectorului au avansat cu peste 60% comparativ cu 2011.

„Bulversarea unei industrii care contribuie lunar cu circa 1 miliard de lei (circa 0,15% din PIB) la buget prin plata accizei si taxelor, pune in pericol tinta deficitului bugetar de 2,95%”, arata un document prezentat de producatorii de tigarete, in cadrul dezbaterii.

Intre solutiile propuse de companiile din domeniu sunt: separarea clara intre reglementarea urgenta a productiei si comercializarii, stabilirea unui calendar care sa prevada in mod predictibil pasii de urmat, dar si predictibilitatea cadrului de reglementare, care va securiza veniturile bugetare pentru 2016 si urmatorii ani.

Industria tutunului aduce la buget circa 3 miliarde de euro anual, fiind al doilea mare contribuabil dupa industria petroliera.