Marble si Ashima sunt printre cele mai traficate tigarete de pe plan local, detinand peste 50% din piata neagra. Romania si Austria sunt singurele tari din Uniunea Europeana unde a crescut volumul de tigarete de contrabanda si contrafacute in 2016. Cresterea din Romania este cauzata in mare parte de dezvoltarea retelelor de crima organizata care opereaza pe teritoriul tarii.

Tigaretele de provenienta ilegala reprezinta peste 9% din consumul total din Europa in 2016. Incidenta comertului ilicit cu tigarete se mentine la cote ridicate in Uniunea Europeana, cu un total de 48 miliarde de tigarete de provenienta ilegala consumate, mai mult decat volumul total cumparat in mod legal in Franta, si au adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro, se mai arata in studiu.

De asemenea, in ciuda amenintarii sustinute, raportul arata ca eforturile depuse de autoritatile competente au contribuit la scaderea globala a consumului de tigarete ilegale din Europa, de la 9,8% in 2015 la 9,1% in 2016. In plus, factorii macroeconomici pozitivi, precum si mediul stabil de stabilire a preturilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.

“Raportul KPMG din acest an ofera incredere. Totusi, inca este nevoie de o abordare holistica a problemei comertului ilicit cu produse din tutun. Trebuie sa continuam sa colaboram, sa comunicam, sa luam atitudine si sa mentinem parteneriatele puternice existente. Dupa cum arata raportul, consumul de tigarete de contrabanda si contrafacute a scazut cu aproape 10% in 2016. Acestea sunt vesti foarte bune, pana in momentul in care observi ca 48,3 miliarde de tigarete de contrabanda si contrafacute au fost consumate, anul trecut, in regiune. Inca avem o problema majora”, a declarat Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International.