Cine este francezul care a castigat premiul Nobel pentru economie

Economistul francez Jean Tirole a castigat premiul Nobel, acordat de Academia Regala Suedeza de Stiinte, la categoria Economie pentru cercetarile sale cu privire la capacitatea pietei si reglementarea acesteia.

Conform Academiei Regale din Suedia, Jean Tirole "a clarificat modul de a intelege si de a reglementa industriile, cu cateva firme puternice", noteaza CNBC. Jean Tirole a publicat in cariera sa aproximativ 200 de articole de specialitate in economie si finante, precum si 10 carti de profil.

Jean Tirole este unul dintre cei mai influenti economisti din lume, lucrarile sale vizand mai multe domenii. Cele mai importante studii ale sale explica modul in care trebuie intelese si reglementate industriile in care opereaza doar cateva companii puternice.

Multe industrii sunt dominate de un numar mic de companii importante sau doar de una singura, care detine monopolul pe o anumita piata. In lipsa unor reglementari, aceste piete pot provoca efecte sociale nedorite, cum ar fi preturi mai mari decat cele justificate de costuri sau companii neproductive care supravietuiesc prin blocarea intrarii pe piata a unor noi competitori.

De la jumatatea anilor 1980 si pana in prezent, Tirole a cercetat astfel de esecuri ale pietei. Analizele lui despre companiile cu putere mare pe o anume piata furnizeaza o teorie unitara care se bazeaza pe intrebari legate de politicile de stat, si anume: cum ar trebui guvernele sa gestioneze fuziunile dintre companiile mari si cum ar trebui autoritatile centrale sa reglementeze monopolurile.

Citeste si:
Ceremonia pentru premiile Nobel, anulată
Ceremonia pentru premiile...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Inainte de Tirole, cercetatorii si autoritatile au cautat principii generale dupa care se conduc toate industriile. Tirole, in schimb, a dovedit din punct de vedere teoretic faptul ca anumite reguli dau rezultate bune doar in anumite conditii.

De exemplu, mentinerea unui anumit plafon al preturilor ar putea determina companiile puternice sa scada costurile, ceea ce reprezinta un lucru benefic pentru societate. Totusi, aceasta plafonare a preturilor permite companiei sa obtina profituri excesive, ceea ce este negativ pentru societate.

Cooperarea pentru stabilirea unor preteuri pe o anumita piata este, de obicei, daunatoare, dar cooperarea pentru acordarea patentelor poate avea efecte pozitive pentru toti actorii dintr-o industrie.

In acelasi sens, fuziunea unei companii cu furnizorul sau poate incuraja inovatia, dar, in acelasi timp, poate avea consecinte negative in ceea ce priveste competitia.

Citeste si:
BREAKING NEWS | Klaus Iohannis: Nu e momentul prielnic pentru...
Klaus Iohannis nu va promulga...

Astfel, reglementarea unei industrii trebuie sa fie atent adaptata specificului fiecarei piete in parte. Tirole a scris mai multe carti si articole in care a prezentat un cadru general ce trebuie urmat pentru a implementa astfel de politici adaptate. De asemenea, in articolele sale, cercetatorul francez a aplicat aceste politici in domenii diverse, cum ar fi telecomunicatiile si sectorul bancar.

Urmand aceste indrumari prezentate de Tirole, guvernele pot sa incurajeze companiile mari sa devina mai productive si, in acelasi timp, sa evite ca acestea sa afecteze competitorii si clientii.

Jean Tirole s-a nascut in 1953, in Troyes, Franta, iar in 1981 si-a luat doctoratul in cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. In prezent, Tirole este director al Institutului de Economie Industriala in cadrul Universitatii din Toulouse.

Este prima oara din 2009 pana in prezent cand premiul Nobel pentru economie se acorda unei singure persoane. Anul trecut, distinctia a fost acordata profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) si Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contributii importante la mai buna intelegere a variatiilor preturilor activelor pe piete.

Citeste si:
EXCLUSIV: Parlamentari PSD explică de ce au votat pentru majorarea...
Parlamentarii PSD explică de...

Premiul Nobel pentru economie se acorda anual incepand din 1968. Castigatorii premiului Nobel sunt recompensati cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari americani), o medalie din aur si o diploma, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm in 10 decembrie.

Sursa foto: Mme Tirole

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri